Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Kurija, Božakovina, Lješčara

Božjakovina - Banovina Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 855 puta

Ovaj vikend, potaknut zanimljivim člankom na internetu (Dvorci Drašković – Božjakovina), odlučio sam posjetiti ruševine starog dvora obitelji Drašković u Božjakovini.  Zbog  nepristupačne lokacije, posjet dvoru više je bio nalik avanturi nego vikend-izletu. 

Ruševine povijesti

Automobilom sam se poljskim putem približio koliko god sam mogao, nakon toga sam uz polje kukuruza i šikaru nastavio pješice. Savjet iz članka, da pratim dimnjak, bio je zlata vrijedan. Nakon nekoliko stotina metara stigao sam do lovačke čeke, koja se nalazila odmah uz gustu šikaru. Kružio sam po polju tražeći pristupačan put, ali nije ga bilo. Kroz glavu mi je prošla misao da odustanem, ali dimnjak koji se probijao kroz krošnje stabala govorio mi je da sam pre blizu da odustanem. Nakon provlačenja kroz par metara gustog raslinja, ispred mene su se nazirale ruševine povijesti.

Područje današnje Božjakovine prvi put se spominje oko 1209. godine pod nazivom “zemlja Svetog Martina”. Samo ime mjesta dolazi od crkvenog reda božjaci, odnosno templari.

Kurija Blahimir i Božjakovina

Od dvorca u Božjakovini, u Kuriji, u kojem je potpisan sporazum Cvetković – Maček nije ostalo mnogo. Nekadašnji dvorac (Blahimir) bio je jednokatan, tlocrtno u obliku izduženog pravokutnika, s visokim krovištem i jedanaest prozorskih osi. Danas je ostala samo ruševina koja se nalazi usred polja okružena šikarom i raslinjem, koju je gotovo nemoguće vidjeti iz daljine ako ne znate gdje se točno nalazi.  U prvoj polovici XIX st., sve do ukinuća feudalizma i kmetstva 1848. Božjakovina je bila posjed grofovske obitelji Drašković. Za čije je vrijeme sagrađen stari dvor Blahin mir, kasnije prozvan “Lješčara”.

Dvorac Draškovića

Udaljen oko 900 metara od Kurije Blahimir nalazi se novi dvorac u Božjakovini kojeg su izgradili Draškovići u 18 stoljeću. Taj dvorac je noviji mada se i na njemu vide tragovi propadanja. U njemu danas stanuje jedna obitelj.

Zanimljivost je da je 1960- ih godina u tom dvorcu stanovala obitelj Ante Todorića, iako u to vrijeme nisu bili bogati kao danas. Todorići su se doselili u stan u lijevom krilu dvorca, a u samom dvorcu nalazila se i uprava tvrtke Agrokor. Poznat je njihov slogan toga vremena – “svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”. Bio je to predivan perivoj ali sada je sve zaraslo.Ivica se često igrao sa psom oko dvorca koji se zvao Amor a Mira je vodila knjigovodstvo, svaka kravica je imala svoj karton, fotografiju, ime. Ivica je tada prvi puta osjetio čari života na dvoru a onda se je preselio u Kulmerove dvore.

Dvorac danas uglavnom stoji zaključan i napušten, što najviše brine preostalog stanara. Božjakovinu je sredinom 90-ih preuzeo poduzetnik Enver Moralić, no dvorac Drašković još čekaju ozbiljnija ulaganja.

Kraljevina Jugoslavija

Država SHS je naziv za monarhiju nastalu 1918., odnosno Kraljevinu Jugoslaviju od 1929. godine. Poslije raspada Austro-ugarske, Hrvati su željeli ujedinjenje bojeći se Italijanske okupacije dok su Srbi željeli ustrojiti unitarističku državu kojom bi vladala velikosrpska oligarhija sa dinastijom Karađorđevića na čelu. Hrvati su bili nezadovoljni svojim položajem u Kraljevini SHS, odnosno Kraljevini Jugoslaviji, od samog njenog početka. Režim u Beogradu je to nezadovoljstvo potiskivao političkim pritiscima, progonima, zatvorima i atentatima. Razvoj situacije u Europi i svijetu ipak će prisliti beogradski režim na rješavanje “hrvatskog pitanja”.

Vladko Maček

Sinonim za staloženost u politici, vođa Hrvatske seljačke stranke nakon ubojstva Stjepana Radića 1928. god.i tvorac Banovine Hrvatske. Poznata mu je izjava: Kako vidite, lajbek je raskopčan. 1941. god. odbija ponudu Njemačke da preuzme Hrvatsku pod njenom zaštitom. Poslije 1945. god. i završetka rata odlazi u emigraciju. Zastupao je ideju kako bi Jugoslaviju trebalo urediti u duhu sporazuma iz 1939. god., a od 1956. god.da bi ju trebalo preustrojiti u konfederaciju. 

Sporazum Cvetković- Maček

Umjereni srpski političar Dragiša Cvetković započeo je pregovore s vođom HSS-a – Vladkom Mačekom iza kojih je stajao regent Princ Pavle. Pregovori su završili s uspjehom pa je 26. kolovoza 1939. bio sklopljen sporazum Cvetković-Maček. Sporazumom je formirana nova vlada u kojoj je Dragiša Cvetković postao predsjednik, a Vladko Maček potpredsjednik vlade. Sporazumom je barem djelomično bilo riješeno tzv. “hrvatsko pitanje” jer je unutar Jugoslavije formirana Banovina Hrvatska koja je trebala dobiti široku autonomiju. 

Banovina Hrvatska

Stvaranje Banovine Hrvatske je predstavljao početak stvaranja novih političkih i teritorijalnih odnosa u Kraljevini Jugoslaviji. Banovina Hrvatska je dobila zakonodavnu, upravnu i sudsku autonomiju. Banovina Hrvatska je imala obilježje državnosti i približavala se statusu federalne jedinice.Mačekov koncept rješenja hrvatskoga pitanja ostvaren je bez žrtava i u granicama mogućeg nakon uporne političke borbe. Na čelu autonomne vlade Banovine Hrvatske je bio prvi i jedini ban Ivan Šubašić.

Vojni udar

Cijela kraljevska vlada zajedno sa princom Pavlom bila je izrazito probritanski nastrojena. Opća strateška situacija ih je ipak prisiljavala da pokušaju izbjeći rat potpisujući Trojni pakt sa Njemačkom. Na to se pobunio dio vojske, potaknut od britanske obaviještajne službe, te izvršio vojni udar. Iako je nova vojna vlada odmah proglasila da prihvaća sve državne sporazume, Hitler se nije dao prevariti i naredio je napad na Jugoslaviju.

Danas se zna da je motiv za udar bila i uspostava Banovine Hrvatske jer je veći dio pučista smatrao da se previše popustilo Hrvatima.

Rat

Vojne snage Hitlerovog Trećeg Reicha i njegovih saveznika 6. travnja 1941. godine izvršile su invaziju na Kraljevinu Jugoslaviju. Jugoslavenska vojska bila je u potpunom rasulu, pa nije pružen gotovo nikakav ozbiljniji otpor napadačima. Kralj Petar i vlada pobjegli su iz zemlje preko Nikšićkog aerodroma, a sa sobom su ponijeli i cjelokupne državne zlatne rezerve. Jugoslavija je raskomadana i slijedeće četiri godine voditi će se krvavi rat na ovim prostorima. Ni u svijetu ne će biti puno drugačije jer je došlo do najvećega sukoba u povijesti čovječanstva, tj. do II. svjetskoga rata.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti