Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Marija Bistrica Naslovna

Svetište Marija Bistrica, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 329 puta

Marija Bistrica - hrvatsko svetište

Prošlog sunčanog vikenda odlučio sam se uputiti u Mariju Bistricu, najpoznatije hrvatsko Marijino svetište.  Plan mi je istražiti grad i snimiti postaje križnoga puta. Marija Bistrica smještena je 40 km sjeveroistočno od Zagreba, na sjevernom gorskom krilu Medvednice i vjekovima je središnje mjesto u vjerničkom životu hrvatskoga naroda.

U Mariju Bistricu već se stoljećima slijevaju vjernička mnoštva iz svih hrvatskih krajeva i inozemstva ali i pojedinci koji ovamo dolaze u tišini osobnoga hodočašća, tražeći i nalazeći svoj duhovni mir. U video prilogu sam probao dočarati iskustvo obilaska postaja i uspona na kalvariju u Mariji Bistrici.

Marija Bistrica, Hrvatska
križni put

Križni put

Uređenje križnoga puta u Mariji Bistrici zamislili su nadbiskup Antun Bauer i Alojzije Stepinac. Godine 1943 postavljene su prve četiri postaje od mramora u naravnoj veličini, a isklesane su u Italiji.Godine 1972. zagrebački nadbiskup Franjo Kuharić ustanovio je odbor za uređenje prostora. U godinama koje su slijedile podignute su nove postaje križnog puta, djelo naših poznatih akademskih kipara -Krune Bošnjaka (V. postaja), Ante Orlića u suradnji s Marijom Ujević ( XIII.), Stanka Jančića (VII, IX, XI, XV.), Ante Orlića (X., XII., XIV.), Josipa Poljana (VI.) i Ante Starčevića (VIII. postaja).

 

Sve postaje Križnoga puta - Video

Pogledajte kako izgledaju križni putevi u Sinju i Jeruzalemu!

bazilika majke božje bistričke

Bazilika Majke Božje Bistričke

Bazilika je djelomično izgrađena na starim baroknim temeljima i proširena u neorenesansnom stilu. Za vrijeme gradnje izbio je požar u kojem je oštećena cijela unutrašnjost crkve, osim velikoga oltara i čudesnog kipa Majke Božje. Novi je oltar posvećen 1883. godine, a bistrička crkva 1923. godine dobiva od pape Pija XI. naziv manje bazilike. Današnja župna crkva u Mariji Bistrici građena je između 1879. i 1882. godine prema nacrtu bečkoga arhitekta Schmidta, a pod nadzorom njegova učenika Hermana Bolléa (poznatog po obnovi Zagrebačke katedrale i izradi Mirogojskih Arkada).

Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 12

Kip Majke Božje

Prostorom crkve na otvorenom dominira, te se štuje čudotvorni kip Majke Božje s Djetetom u naručju. Pred njim su tijekom stoljeća milijuni hodočasnika molili i od nebeske Majke dobivali pomoć. Kip Majke Božje Bistričke potječe iz 15 stoljeća i bio je u crkvi na Vinskom Vrhu. Kako je kapela bila nebranjena, u neposrednoj blizini osvajačkog koridora Turaka, tadašnji je župnik sakrio kip, koji je već i tada bio na glasu kao čudotvoran. Nedugo potom župnik umire, a s njim u grob odlazi i tajna gdje je skriven kip Blažene Djevice Marije. Kip je nastojanjem zagrebačkog biskupa Martina Borkovića, pronađen 1684. godine zazidan u jedan prozor,  te postavljen na počasno mjesto. Od tada u Mariji Bistrici počinju hodočašća.

Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 13
Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 14

Hodočašća u Mariju Bistricu

U Mariju Bistricu hodočasti se od 1684. godine. Svake godine okupi se oko 1.000.000 vjernika na pedesetak stalnih hodočašća koja traju od Bijele nedjelje, početkom travnja, do Zahvalnice krajem listopada. Najvažnija imaju svoje tradicionalne nazive: Duhovsko, zavjetno grada Varaždina, zavjetno grada Zagreba, Margaretsko, Aninsko, Preobraženja Gospodinova, Velikogospojinsko, Bartolovsko, Male Gospe i Zahvalnica.

U Bistricu vodi pet hodočasničkih smjerova, a gostoljubivi stanovnici Marije Bistrice brinu se o udobnosti i sigurnosti svih hodočasnika. Vjerske svetkovine – proštenja – odraz su tradicionalnih običaja Hrvatskog zagorja.

Raspored hodočašća pogledajte ovdje.

Zagrebački biskup

Zagrebački nadbiskup A.Bauer okrunio je 1935 god.kip Marije i Malog Isusa zlatnim krunama i proglasio Mariju kraljicom Hrvata. Govornik je tada bio nadbiskup Alojzije Stepinac. Biskupi su proglasili 1971 god. bistričko svetište Nacionalnim svetištem čitavog hrvatskog naroda. 

Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 15
papa ivan pavao II

Papa Ivan Pavao II

Crkva u Hrvata doživjela je svoj najveći povijesni, crkveni i svenarodni događaj posjetom pape Ivana Pavla II. i proglašenjem blaženim zagrebačkoga nadbiskupa Alojzija kardinala Stepinca 1998. godine.
Sveti Otac Ivan Pavao II. to potvrđuje ovim riječima:

 „Odavno sam želio poći u poznato svetište Majke Božje Bistričke. Providnost je htjela da se ta želja ostvari prigodom proglašenja blaženim Alojzija kardinala Stepinca.“

Hrvatski sabor

Svetište u Mariji Bistrici postalo je nacionalno svetište još 1715. godine, kada je Hrvatski sabor podigao veliki zavjetni oltar. Time je Hrvatski sabor odobrio pobožnost hrvatskoga naroda prema Majci Božjoj Bistričkoj.

Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 16
Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 17
Svetište Marija Bistrica, Hrvatska 18

Izlet

U Mariju Bistricu većinom se dolazi iz vjerskih razloga, ali ovdje možete doći i na lijep jednodnevni izlet. Na puno mjesta prodaju se suveniri, a ako ogladnite i ožednite u samom centru grada čeka vas više ugostiteljskih objekata koji osim pića nude i čevape, kotlovinu, odojak i drugo po dosta povoljnim cijenama. Ako se odlučite na izlet u u Mariju Bistricu, siguran sam da će vam kao i meni ostati u jako lijepom sjećanju.

Marija Bistrica - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti