Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Beč Nova godina

Beč – Nova Godina, Austria

👁️ Ova razglednica pregledana je 258 puta

Zašto Beč?

Glavni grad Austrije je zasigurno jedan od najljepših gradova za doček Nove godine. Blizina i ponuda koju pruža ova europska metropola teško da se mogu usporediti sa nekom drugom lokacijom.

Za razliku od Nove godine u Berlinu,  manje vremena i energije sam potrošio na samo putovanje, a više na istraživanje grada. Udaljen svega 370 km od Zagreba i sa bogatom ponudom zabavnih programa Beč na svojim ulicama ima ponudu za sve ukuse. Osim opcije koja je meni uvijek najdraža – doček na otvorenom,  dobro raspoloženje zagarantirano je i na brojnim svečanim večerama,  balovima, u koncertnim dvoranama, operi, gradskim klubovima i barovima.

Bečki stari grad će se za ulazak u Novu godinu još jednom pretvoriti u veliki zabavni park, gastronomi će servirati punč i najrazličitije kulinarske specijalitete, a na brojnim binama izvodit će se zabavni programi, valceri, operete, rok i pop muzika, šlageri i DJ nastupi.

Omiljeno turističko odredište i grad na lijepom plavom Dunavu, broji 1,7 milijuna stanovnika,  što je i više nego dovoljno za dobru atmosferu. Neću ih moći sve upoznati ali ću uživati sa njima i ljudima iz cijelog svijeta čekajući ponoć na ulicama grada. 

Koćija u Beču

Kako do Beča

Do Beča nije teško doći. Dobro je povezan autobusnim i željezničkim linijama, kao i avionom. Dovoljno je blizu i za uputi se automobilom, mada za Novu godinu to baš i nije praktično…

Kad stignete do grada u kojemu se, mnogi kažu, živi najbolje na svijetu, očekuje vas odličan javni gradski prijevoz i podzemna željeznica koja je kao i u svim razvijenijim gradovima glavni i najbrži način transporta. 

Sjedište nekoć moćnog Habsburškog carstva i dan danas pokazuje svu svoju ljepotu, koja se, omeđena Ringom, najviše koncentrirala u samom središtu grada. Samo središte najbolje je naravno obići pješice ili u jednoj od mnogobrojnih kočija koje krase njegove ulice.

 

O Beču

Beč je jedna od najstarijih metropola u srcu Europe, carski grad i mjesto ukrštanja raznih kultura i utjecaja, grad koji je stoljećima imao vodeću ulogu u kreiranju političke scene Europe i ovog dijela svijeta. Bio je sjedište Austro-Ugarske imperije kada je i dostigao svoj vrhunac s oko 2.000.000 stanovnika i predstavljao četvrti grad po veličini na svijetu. Kulturno središte, riječna luka, industrijski i trgovački centar povezan sa mnogim zemljama.

Beč je podijeljen je na 23 okruga, a njegov simbol je katedrala Sv. Stjepana. Poznat je i kao grad Mozarta i Beethovena.

Planirate li turistički obilazak Beča, obavezno navratite u proljeće. Nezaobilazne atrakcije su staro gradsko središte (Innere Stadt) koje je uvršteno na UNESCO-vu listu svjetske baštine,  dvorci Schönbrunn, Hofburg i Belvedere, kao i Bečka državna operu, ulica Kärntner Strasse, Ring, Hundertwasser te Prater.

Beč - Nova Godina
Mozart statue vienna

Simbol Austrije i Beča

„Vjerujem da mu je to podario dragi Bog“, rekao je učitelj violine i skladatelj iz Salzburga Leopold Mozart za svoga sina kojega je sam podučavao u sviranju klavira i violine te ga je naučio skladati. Tek što je dječak navršio sedam godina, počeo ga je predstavljati kao čudo od djeteta. Mozartova glazba je bila čudesna i jedinstvena, a on je bio temperamentan i glazbeno iznimno nadaren čovjek, mi bismo ga danas okarakterizirali kao bezvremenski genijalnoga skladatelja. Mozart je simbol Austrije i simbol Beča.

Ako vas zanima kako izgleda Mozartova rodna kuća – pogledajte razglednicu iz Salzburga.

Ulicama Beča

Stigao sam u prijepodnevnim satima, sunce je obasjavalo grad koji je zračio mirno kao da ne sluti što mu se sprema. Iskoristio sam lijepo vrijeme za šetnju i razgledavanje. Kako su sati odmicali, ulice su postajale sve življe… Okićeni božićnim ukrasima, trgovi su ispunjeni štandovima na kojima se prodaju suveniri, kuhano vino i punč. Mnogi su već rezervirali svoje mjesto u okolnim kafićima i krenuli sa zagrijavanjem. Očekuje se više od 700 tisuća domaćih i stranih gostiju. Prerano mi je da se negdje smjestim pa odlazim iz centra u zabavni park Parter.

Beč Nova godina

Zabavni park Parter

Prater je poznato bečko rekreacijsko područje što znači livada. Najčešće mu se ime povezuje uza zabavni park Wurstelprater i Riesenrad, golemi kotač s kraja 19. stoljeća, kada je tu održana i Svjetska izložba.

Danas se u Prateru nalazi preko 250 atrakcija a park redovno dobija nove sadržaje svake godine. U parku se nalaze različite vrtuljci, rolerkosteri, kuća strave, brodići, automobili, planetarijum…

Zeleni dio Pratera nekoć je bio carsko lovište, sve dok ga Josip II. nije otvorio za javnost. Danas je to idilično mjesto za šetače, trkače ili bicikliste, a najbrže ćete ga upoznati ako sjednete na Liliputbahn, starinsku željeznicu koja na nekoliko kilometara pruge vijuga parkom.

Ako želite odličan pogled uz nalet adrenalina, zaputite se na Prater Tower, koji će vas brzinom od 61 km/h sa 117 metara visine pustiti u slobodan pad. Ja sam ipak za neke sporije atrakcije na kojima je manja mogućnost da mi aparat odleti na drugu stranu Beča, pa za pogled biram najposjećeniju atrakciju parka –  Das Wiener Riesenrad.

Vremeplov - Das Wiener Riesenrad

Das Wiener Riesenrad, glavna atrakcija parka, je Veliki kotač podignut 1897. godine. Visina mu je 64,75 metara a okreće se brzinom od 2,7km/h. Cijena karata za odrasle je 10€. 

U podnožju kotača, gdje čekam na ulaz, nalazi se maleni muzej. Tu su smještene stare kabine u kojima su mehanički upravljane makete koje prikazuju razne događaje iz prošlosti. Najzanimljivije čekanje u redu ikad i savršeno zagrijavanje za nadolazeću vožnju!

U videu sam pokušao dočarati atmosferu, pa ga svakako pogledajte!

Silvesterpfad - Novogodišnja staza

Novogodišnji provod na bečkim ulicama i trgovima, na tzv. „Novogodišnjoj stazi“ sastoji se od mnogobrojnih pozornica smještenih na raznim gradskim trgovima.

Beč - Nova Godina, Austria 11

Program počinje u 14 sati i traje 12 sati na 12 bečkih lokacija, među kojima su Trg ispred bečke Gradske vijećnice (Rathausplatz), koji se pretvara u najveću pozornicu valcera na svijetu, prsten ulica koji okružuje gradsku jezgru i ulica Graben u kojoj se mogu naučiti i prvi koraci bečkog valcera, Ringstrasse, trg ispred čuvene katedrale sv. Stjepana (Stephansplatz), popularne i prekrasnim lusterima okićene ulice u središtu grada s brojnim buticima i trgovinama Kärtnerstrasse i Am Graben, trg Am Hof, kao i trg Herberta von Karajana ispred bečke Državne opere te trg u zabavnom parku Prater ispred Riesenrada.

Beč - Nova Godina, Austria 12

Stephansplatz

Ispod katedrale sv. Stjepana svira klasična glazba. Uz pogled na romaničko gotičku katedralu, red je malo duže se zadržati. Ipak smo u Beču, prijestolnici poznatoj po klasičnoj glazbi.

Zanimljivosti o katedrali sv Stjepana.

Uz kuhano vino i novogodišnju gastro ponudu, u dobroj atmosferi pratim ritam gradskih trgova. Kako se ponoć približava, sa rijekom ljudi krećem se prema završnom odredištu – Rathausplatzu. 

Beč, Nova Godina - Vienna, New year
Beč - Nova Godina, Austria 14

Rathausplatz

Još par sati do ponoći, ima jako puno ljudi, ali može se prolaziti bez problema. Hladno je i teško je biti duže vremena na jednome mjestu. Na sreću punč, kuhano vino, čaj, pivo i pjenušac, kao i razne kulinarski specijaliteti su na dohvat ruke pa će me uz dobru muziku, novogodišnje štandove i svjetla zagrijavali do odbrojavanja…

Za sam doček planiram se malo odmaknuti od pozornice, kako bih mogao snimiti vatromet. 

Vatromet

Odbrojavanje počinje!  Sekunde me dijele od poznatog bečkog vatrometa koji će u ritmu valcera Na lijepom plavom dunavu obasjati Rathausplatz.

SRETNA NOVA GODINA !

Bilo je veličanstveno. Iako se nisam  mogao potpuno opustiti zbog snimanja,  gledajući video sjećanje na Beč ne može izblijediti, a vi možete vidjeti kako izgleda stara godina i doček Nove u Beču.

Nakon burnog dočeka, svi mamurni mogu navratiti na „doručak protiv mamurluka“ ispred Gradske vijećnice, gdje će se od 11 sati uživo prenositi i Novogodišnji koncert bečkih filharmoničara. 

firework

Nova Godina u Beču - Video Razglednica

Nova Godina, Beć - Album fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti