Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Poljska 2. dio - Krakow

Poljska 2. Dio - Krakow

👁️ Ova razglednica pregledana je 471 puta

Ako ste propustili prvi dio obilaska Poljske, evo poveznice za Wadowice – rodno mjesto Ivana Pavla II.

Krakow

Krakow je grad u južnoj Poljskoj. Bivši je glavni grad Poljske, danas je to Varšava. Drugi je po veličini grad u zemlji i najposjećenije odredište turista. Važan je kulturni, gospodarski, komunikacijski i turistički centar koji leži na obalama rijeke Visle. Kulturna je prijestolnica Poljske koja vam može ponuditi oko šezdeset muzeja, tridesetak kazališta te neke od najboljih spomenika i građevina u Europi, od kojih mnogi datiraju iz srednjovjekovnog doba! Grad je također domaćin preko 500 kulturnih događanja godišnje, a njegovo povijesno središte bilo je jedno od prvih mjesta koje je uvršteno na UNESCO-v popis svjetske baštine.

Smjestili smo se u hotel, osvježili se i spremni smo za istraživanje grada dvoraca i zmajeva koji zasigurno krije posebne priče…

Wawel

Krakow je nastao spajanjem brda Krakus i Wanda, a prvi pisani trag grada vuče iz 7. stoljeća. Sastoji se od tri cjeline – Rynek Glowny, glavni trg u starome gradu, dvorac na brdu Wawel te Kazimierz koji su pretežno prije nastanjivali Židovi. 

Vavel (polj. Wawel) je utvrđeno brdo u gradu Krakowu, visoko je 228 metra a na vrhu brda nalazi se Kraljevski dvorac s oružarnicom i katedralom u čijoj se kripti nalaze grobovi drevnih kraljeva Poljske i drugih zaslužnih. Ovdje su se odvijala i krunjenja poljskih kraljeva pa zbog toga ovo mjesto ima i veliku važnost za poljski narod.

Popeo sam se na brdo i našao se na trgu kojeg okružuju kompleks dvorca, katedrala, Sigismundova kapela, vrtovi te niz povijesnih zgrada…

Wawel - Kraljevski dvorac

Dvorac, koji je jedan od najvećih u Poljskoj, predstavlja gotovo sve europske arhitektonske stilove. Povijesno i kulturno najznačajnije mjesto u zemlji – Dvorac Wawel, kao jedan od najfascinantnijih europskih dvoraca 1978. je proglašen UNESCO svjetskom baštinom i odlično je odredište za istraživanje. Impresivan je izvana i iznutra. Unutra se nalazi 71 dvorana gdje se može naći na tisuće vrijednih izložbi.

Wawel katedrala

Wawelska katedrala, poznata je crkva, smještena na brežuljku, poznata i kao nacionalno svetište. Stara je gotovo 1000 godina te je bila tradicionalno mjesto krunidbe poljskih kraljeva. U katedralu u Wawelu možete ući besplatno, ali bez karte nećete moći posjetiti određena mjesta. Da biste došli do vrha zvonika Sigismunda, morat ćete se popeti preko 70 drvenih stepenica, a na vrhu će vas dočekati prekrasan pogled na Krakow.

Legenda o zmaju

Jednom davno na brdu Wawel živio je strašni zmaj za kojeg kralj Krakus nije znao kako je tu dospio.
Ljudi su živjeli u velikom strahu posebice kad bi zmaj rigao vatru jer nisu imali oružja kojim bi ga ubili.
Zmaj se hranio djevicama i kad je pojeo sve gradske djevice ostala je samo kraljeva kći Wanda pa je očajni kralj izdao proglas da će onaj tko ubije zmaja dobiti ruku njegove kćeri.
Iz cijele Poljske došli su vitezovi misleći da će upravo oni biti sretnici i bezuspješno ga pokušavali ubiti mačevima i strijelama.
 
 Onda je jednog dana na gradska vrata pokucao mladić, po zanimanju obućar, noseći sa sobom samo tri stvari. Ogrtač, iglu i oštar um.
Stražari ga nisu htjeli pustiti, ali žalosni i iznemogli kralj pružio mu je šansu.
Mladić je kralju rekao da će trebati nekoliko stvari: janjeću kožu, sumpor, gorušičino sjeme i janjeći trbuh.
Svi su bili iznenađeni ovako neobičnom narudžbom i s nestrpljenjem su čekali što će jutro donijeti.
Mladić je cijelu noć šivao lažno janje u čiji trbuh je stavio sumpor i sjemenke.
Zmaj se probudio gladan pa kad je krenuo u potragu za hranom i ugledao janje koje leži u grmlju, pohlepno skočio i progutao ga snažnim čeljustima.
Jako je ožednio pa je došao do rijeke Visle, eksplodirao i utopio se.
 
Obućar je oženio kraljevu kći i živjeli su sretno… tako kaže legenda.
Statua zmaja i danas stoji u podnožju dvorca Wawela u blizini rijeke Visle te povremeno iz njegovih usta suklja vatra, a ako pošaljete SMS s porukom „smok“ (zmaj) moći ćete uživo gledati zmajevo riganje vatre.
Iznad katedrale postoje tri kosti koje prema legendi pripadaju zmaju, ali povjesničari to opovrgavaju navodeći da su to kosti nosoroga, mamuta i kita, a kako prema praznovjerju ovakvi predmeti tjeraju zle duhove i mračne sile možda je to razlog njihova postojanja.
Zmajeva špilja nalazi se u podnožju dvorca i spiralne stepenice vode na dubinu od 20 metara, pa iako znaj tamo više ne živi, istraživanje može postati odlična avantura.

Poljski kralj spasio Beč

Kroz ulice popločene kamenom, nastavljam prema Starom gradu. Šetajući ulicama popločenim kamenom, prisjetio sam se Poljskog kralja Jana III. Sobjeskog, koji je spasio Beč i Europu.

Sobjeski je potomak poljske plemićke obitelji, rođen na području današnje Ukrajine u dvorcu Olesko, koji je tada pripadao Poljskoj., a poznat je kao spasitelj Beča od osmanske opsade…

Naime, 1683. godine Jan III. Sobjeski, došavši u pomoć opsjednutom Beču, razbio je osmanske snage koje je predvodio veliki vezir Kara Mustafa. 

Sobjeski je napao sa svojom vojskom od 81.000 ljudi, puno jače turske snage od oko 130.000 ljudi. U pet sati poslijepodne, nakon što je promatrao pješačke bitke s zapovjednog mjesta na vrhu brijega, Sobjeski je naredio i lično poveo konjanički napad. Niz Kalenberg, jedan od obronaka Bečke šume, sjurilo se 18.000 konjanika.

Bio je to jedan od najvećih konjičkih napada u povijesti. Već u pet i trideset Sobjeski je ušao u napušten šator turskog zapovjednika.

Time je dokinut posljednji pokušaj Osmanlija oko osvajanja habsburške prijestolnice.

Bi čovjek poslan od Boga, ime mu je Ivan! – vikali su mnogi. Velika je pobjeda izvojevana i Beč je opet postao bedem protiv barbarstva s Istoka.

Na pobjedi je poljskom kralju čestitao čak i papa, a u njegovu čast nazvano je i jedno zviježđe na nebu. Kralj Jan III. Sobjeski i danas u Poljskoj ima visok status, kao svojevrsni nacionalni junak.

Umro je 1696. godine u dvorcu Wilanów pokraj Varšave (taj su dvorac neki nazvali i poljskim Versailesom). 

Stari grad i gradski trg

Stari grad, mjesto je gdje svi posjetitelji koji dođu u Krakow prije ili kasnije završavaju.  Trg vam govori sve što trebate znati o bogatstvu i autoritetu Krakova u srednjem vijeku. Jedan je od najvećih srednjovjekovnih trgova u Europi kojega krasi Bazilika Djevice Marije, spomenik Adamu Mickiewiczu, te središnja tržnica koja je trgovačka, društvena i administrativna žarišna točka grada od sredine 13. stoljeća.

Po velikom prostranom trgu širi se blagdanska atmosfera, a posebni starinski štih daju mu kočije u kojima se možete provozati…

Trg je površine 40.000 m2, obišao sam ga sa svih strana, pa se odmorio uz kuhano vino. Pričekao sam i Marijin zov trube kojeg emitira i nacionalna poljska radio postaja “Radio 1”, a zatim obišao Baziliku iznutra.

Dok gledam slike vraćaju mi se mirisi trga i prisjećam se dobre klope… Imam dojam da nigdje nisam tako jeftino a tako dobro zalogajio kao u Poljskoj – kako u hotelu, tako i na gradskom trgu…

Bazilika Djevice Marije

Bazilika Djevice Marije u Krakowu je gotička zidana crkva sagrađena u 14. stoljeću (prvobitno u ranom 13. stoljeću), visoka je 80 metara.

Posebno je poznata po drvenom oltaru, kojeg je isklesao Veit Stoss (polj. Wit Stwosz).

Marijin zov trube

Dok u nižem tornju odzvanja zvono za početak novog sata, s višeg počinje odjekivati najpoznatija melodija Krakova – hejnał Mariacki ili u prijevodu Marijin zov trube.

Ova kratka, misteriozna melodija seže u 13. stoljeće, odnosno u vrijeme kada se navodno odvila ova druga legenda o hrabrom stražaru iz tornja.

Jedne zore, izvirivši kroz prozor svog tornja, gradski je stražar na obzoru ugledao neobičan prizor. Iz magle u daljini nazirale su se crne mrlje gomile konjanika, koji su se kroz mračne slavenske šume krišom sve više približavale gradu.

„Zloglasni mongolski ratnici došli su sve do Krakova!“ – osamljenom stražaru postalo je jasno i stoga je, hitro podignuvši trubu, otpuhao ono što će stotine godina kasnije postati legendarnim zovom trube.

Melodija s tornja crkve Sv. Marije odjeknula je preko krovova kuća točno na vrijeme da probudi ostatak straže i zatvore se sva gradska vrata. 

Za Novu godinu odlučio sam se maksimalno opustiti pa nisam ništa snimao. Dobro sam se zabavio i nisam požalio… Ukratko, ukoliko vam se pruži prilika posjetiti Krakow, zgrabite ju!

Poljska 2. Dio - Krakow - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)


 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti