Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Poljska 1. Dio – Wadowice

Poljska 1. Dio – Wadowice

👁️ Ova razglednica pregledana je 321 puta

Turističke destinacije Poljske

Poljska, službeno Republika Poljska je država u srednjoj Europi. Geopolitički pripada istočnoj Europi a površine je 312.000 km. Članica je EU i NATO.

U slijedećih nekoliko razglednice upoznati ćemo se sa nekim glavnim turističkim destinacijama u Poljskoj. 

Republika Poljska

Poljska broji skoro 40 miliona stanovnika, uz to, skoro 20 miliona Poljaka živi van Poljske. U zemlji sa 17 553 crkava gdje površina crkvenog zemljišta iznosi nevjerojatnih 1600 kvadratnih kilometara, nije teško zaključiti da je velika većina stanovništva jako posvećena katoličanstvu.

Upravo nas katoličanstvo vodi do istočnog dijela Šleskog podnožja u južnoj Poljskoj, gdje se pored rijeke Skawi smjestila jedna od glavnih turističkih destinacija u Poljskoj – grad Wadowice.

Wadowice – rodno mjesto Ivana Pavla II.

Prema lokalnoj legendi, grad je osnovao ‘Wad’ ili ‘Wład’”, što je skraćenica za slavensko ime Ladislav (poljski: ‘Władysław’). Gradić se prvi put spominje kao Wadowicze u registaru u godinama 1325. – 1327. Waldowice je na turističku kartu ucrtala očuvana priroda, povijesna baština i ponajviše činjenica da je to rodno mjesto pape Ivana Pavla II. kojem grad može zahvaliti za brz rast turizma. Trenutno više od 200.000 ljudi posjeti ovaj  gradić svake godine!

Papa Ivan Pavao II.

Papa Ivan Pavao II., rođen je pod imenom Karol Józef Wojtyła 18. svibnja 1920. godine, u gradiću Wadowice, 50 kilometara od Krakova. Rodio se u dijelu Poljske, koji se zove i Bijela Hrvatska. Tu su boravili Hrvati, tijekom seobe u današnje krajeve. Kad je bio dječak, budućeg su papu od milja zvali Lolek.

U mladosti je pokazao neobičan talent za jezike te je naposljetku naučio govoriti čak 9 jezika. Papu Ivana Pavla II. smatra se zaslužnim u procesu rušenja komunističkih režima u srednjoj i istočnoj Europi.

Muzej u Wadowicama

Rodna kuća sv. Ivana Pavla II. danas je muzej, u kojemu su pohranjeni predmeti i dokumenti o njegovu životu i djelovanju. Oko 150 multimedijskih instalacija predstavljeno je pod geslom “Rođen sam u Wadowicama”, navodeći prvu rečenicu iz životopisa koji je napisao sam Ivan Pavao II. Senzacija je možda pištolj, iz kojega je Turčin Ali Agca 13. svibnja 1981. godine na Trgu sv. Petra u Rimu pucao na papu Ivana Pavla II. Pištolj iz kojega je atentator pucao na njega inače se čuva u talijanskom policijskom muzeju u Rimu i posuđen  je muzeju u Wadowicama na tri godine.

Više o muzeju…  laudato.hr

Atentat

Dana 13. svibnja 1981. godine na blagdan Gospe Fatimske, Ivan Pavao II. vozio se u otvorenom papamobilu i rukovao se s brojnim vjernicima. U 17 satii 17 minuta, prije opće audijencije srijedom, turčin Mehmet Ali Ağca pucao je pištoljem iz blizine i ranio papu u trbuh, kažiprst i desni lakat. Ali Ağca pripadao je turskoj ekstremističkoj organizaciji “Sivi vukovi”. Papa je prebačen u kliniku Gemelli. Na putu do nje, bio je pri svijesti, a u klinici je izgubio svijest. Operacija je trajala oko pet sati. Papa je preživio atentat, ali je kasnije imao ozbiljne zdravstvene posljedice. 

Papa Ivan Pavao II i Hrvatska

Papa Ivan Pavao II. tri puta je posjetio Hrvatsku. Također, Vatikan je jedna od prvih država koja je službeno priznala Hrvatsku. U tome se očituje njegov poseban odnos prema Hrvatskoj zemlji.

Prvi puta posjetio je Hrvatsku 1994. povodom proslave 900. obljetnice Zagrebačke nadbiskupije. Nijedan se papa u povijesti do pape Karola Wojtyłe nije Hrvatima obraćao na hrvatskomu jeziku.

Tijekom svojega pontifikata Papa iz slavenskoga naroda izrekao je na hrvatskomu jeziku brojne govore i pozdrave. U svom govoru na euharistijskom slavlju na zagrebačkom Hipodromu 11. rujna, na kojem se okupilo gotovo milijun vjernika, Papa se osvrnuo na ratne prilike u zemlji.

Tom je prilikom pozvao vjernike na opraštanje i prihvaćanje bližnjega te zalaganje za mir.

Istaknuo je kako “oprostiti znači osloboditi srce osjećaja osvete, koja nije spojiva s izgradnjom kulture ljubavi u kojoj sudjeluje svojim vlastitim doprinosom svaki čovjek dobre volje“.

Između rodne kuće Pape Ivana Pavla II i crkve na glavnome trgu, nalazi se i spomenik podignut njemu u čast.

Video razglednica - Poljska 1. Dio – Wadowice

Sindikat Solidarnost

Na putu do papine rodne kuće, za oko mi je zapeo zanimljiv spomenik sindikata solidarnosti…

Solidarnost (poljski Solidarność), sindikat i politički pokret u Poljskoj, utemeljen je 1980. Zauzimao se za političke i društvene promjene u smjeru političke liberalizacije i demokratizacije države. Uvođenjem izvanrednoga stanja (1981–83) Solidarnost je bila zabranjena, a vođe su bili uhićeni i internirani. Nakon pregovora s vladom zabrana je bila ukinuta, pa su na prvim demokratskim izborima 1989. kandidati Solidarnosti dobili većinu glasova. Tadeusz Mazowiecki, član sindikata, postao je predsjednik koalicijske vlade (1989–91), a Lech Wałęsa (utemeljitelj i vođa sindikata i pokreta) postao je predsjednik države (1990–95).

Solidarnost je odigrala presudnu ulogu u preoblikovanju komunističkoga poretka u demokratski poredak te je svojim primjerom bitno utjecala na ostale države središnje i istočne Europe.

Poljska i rat

 U periodu između 1600. i 1945. godine, Poljska je napadnuta čak 45 puta. Imaju dakle razloga brinuti za svoju sigurnost. Komunisti su 1944 god u Poljskoj preuzeli vlast. Iako je NR Poljska bila suverena država po međunarodnoj definiciji, njezine vođe morale su proći odobrenje Kremlja, međutim dešavaju se velike međunarodne promjene kada pokret ,, Solidarnost,,  preuzima vlast 1989. te devedesetih godina država prelazi u slobodno tržišno gospodarstvo.

Katinska šuma

Pokolj u Katinskoj šumi zlokoban je događaj koji je pridonio razotkrivanju lica Sovjetskog Saveza pod Staljinom. Desetljećima je velik dio javnosti bio uvjeren da je riječ o zločinu za koji je odgovoran Staljinov NKVD, ali i nacisti. No prava je istina da je jedini krivac za pokolj više od 21.000 poljskih časnika i vojnika nova vlast u sovjetskom dijelu podijeljene Poljske. Bio je to sovjetski način “konačnog rješenja” za Poljake, likvidacija elite tog naroda u koju su spadali inteligencija i časnici.

NKVD nije gubio vrijeme, “rješenju” se pristupilo odmah nakon podjele istočnoeuropske države stiješnjene između dva zlokobna imperija. Jasno, nacisti su vješto iskoristili pokolj u vlastite propagandne svrhe, a upravo je bizarna činjenica da je zbog te intrige mogla izaći u javnost cjelovita istina o pokolju u šumi nedaleko od ukrajinske granice. Dana 5. ožujka 1940. članovi Politbiroa KP Sovjetskog Saveza potpisali su zapovijed za pogubljenje “nacionalista i kontrarevolucionarnih aktivista” u okupiranim područjima. Ova široka definicija omogućila je, osim časnika, vojnika i pričuvnika, ubojstvo i oko 10 000 poljskih intelektualaca i policajaca. Poljaci čuvaju spomen na masakr u Katinskoj šumi i ne žele to ni oprostiti a niti zaboraviti.

Sljedeća destinacija: Krakow

Iz Wadowica, polako krećem prema Krakowu smjestiti se u hotel…

Wadowice su zanimljive ali imam osjećaj da ne pružaju potpunu sliku Poljske, pa mi je nekako rano za izvući dojmove o ovoj zemlji. Moram prespavati i napraviti barem jedan krug po Krakowu da dobijem širu sliku…

Smjestili smo se u hotel, osvježili se i spremni smo za istraživanje grada dvoraca i zmajeva koji zasigurno krije posebne priče…

Galerija fotografija - Poljska 1. Dio – Wadowice

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti