Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Zlatni Prag u Proljeće - 2. Dio, Češkax

Zlatni Prag u Proljeće - 2. Dio, Češka

👁️ Ova razglednica pregledana je 105 puta

Zlatni Prag u Proljeće

Nakon što smo u prvom dijelu putopisa istražili šarm i puls Praga, vrijeme je za drugu etapu našeg putovanja – Praški dvorac, monumentalnu građevinu koja dominira gradskim horizontom, te Katedralu sv. Vida, koja ostavlja bez daha svojom ljepotom. Također, istražujemo Karlov most te Mostovnu kulu Male Strane.

Ako ste propustili prvi dio, pozivamo vas da ga pročitate kako biste u potpunosti doživjeli čaroliju Zlatnog Praga u proljeće.

Hradčanské náměstí

Svaka priča o Pragu kao da prirodno teče prema Hraščanima, starom dijelu grada, čiji je centar Hradčanské náměstí, trg koji čini srce Gornjeg grada.

Već na prvom koraku na ovom prostoru, s nizom znamenitih građevina koje odišu jedinstvenim šarmom starog svijeta, obuzima me osjećaj veličanstvene povijesti koja je oblikovala Prag.

Povijest ovog trga je isprepletena s poviješću same Češke, bio je svjedok ključnih trenutaka i događanja koji su oblikovali njen narod i kulturu. 

Dok se gubim u povijesnim dubinama trga i njegovih građevina, pogled mi bježi prema stražarima koji čuvaju monumentalna vrata Praškog dvorca, koji je kroz stoljeća služio kao dom čeških vladara…

Praški dvorac (Pražsky hrad)

Praški dvorac, smješten u samom srcu Praga, predstavlja jedan od najimpresivnijih simbola Češke. Svojom raskošnom arhitekturom, poviješću i kulturnim nasljeđem, ovaj dvorac privlači milijune posjetitelja godišnje. Dvorac datira još iz devetog stoljeća i po Guinnessovoj knjizi rekorda, najveći je drevni dvorac na svijetu.

U ovom kraljevskom kompleksu, od palača, crkava do vrtova koji se nalaze unutar njegovih zidina, svaki dio dvorca otkriva novu stranicu češke povijesti.

Iako je dvorac tijekom vremena prošao kroz brojne preinake i obnove, njegov duh ostaje nepromijenjen. 

Praški dvorac nije samo značajan zbog svoje povijesne važnosti, već je i važan simbol češkog identiteta. Njegova veličina i ljepota pružaju nevjerojatan prizor za posjetitelje, ali on također služi kao stalni podsjetnik na bogatu i složenu povijest ovog naroda.

Prolazeći kroz haustor Praškog dvorca, dočekao me dobro znani prizor, koji me svaki puta ostavi bez daha. Iznenada, kao pred kulisama nekog epskog filma, pred očima mi se ukazuje Katedrala sv. Vida, koja se snažno uzdiže prema nebu.

Katedrala sv. Vida (svatého Víta)

Katedrála svatého Víta, jedan od najvažnijih simbola Praga i mjesta koja dominira gradskim horizontom, postavlja se pred posjetitelje u svoj svojoj veličanstvenosti. Ova gotička ljepotica, izgrađena tijekom dugog perioda od gotovo 600 godina, simbolizira kontinuitet i trajnost češkog naroda.

Svaki detalj katedrale, od njenih visokih tornjeva do detaljno izrađenih vitraja, svjedoči o vještinama i umjetničkom nadahnuću ljudi koji su je gradili.

Promatrajući ovo čudo arhitekture, osjeti se divljenje i respekt prema toj monumentalnoj građevini, koja je ujedno bila i mjesto krunidbe čeških kraljeva.

Šetajući oko nje, otkrivaju se, neki novi kutevi, detalji i priče. Ova katedrala živi i diše s gradom i njegovim stanovnicima.

Praški dvorac i katedrala sv. Vita - Video razglednica

Plečinkov vidikovac

Prošetao sam do zadnje strane dvorca u Pragu, do vrtova koji gledaju na rijeku Vltavu. Tamo se nalazi jedinstveni vidikovac poznat kao Plečinkov vyhlídka (Plečinkov vidikovac). Ova izvanredna točka pruža jedan od najljepših pogleda na panoramu grada.

Plečinkov vyhlídka je nazvan po slavnom slovenskom arhitektu Joži Plečniku, koji je ostavio trajni utjecaj na arhitekturu Praga.

Vidikovac je dizajniran kao počast njegovom radu i njegovom pristupu arhitekturi, koji je uvijek uključivao harmoniju s prirodom i okolinom.

Tako je i vidikovac, sam po sebi remek-djelo arhitekture, dizajniran s pažnjom.

Savršeno se uklopio u okoliš, stvarajući mirno mjesto za promatranje i uživanje u predivnom panoramskom pogledu.

Djela Jože Plečnika

Mala strana

Spustio sam se niz stepenice koje se naslanjaju na strmu padinu iznad Vltave, vodeći me od Praškog dvorca prema starim zgradama četvrti Male Strane.

Mala Strana je šarmantna četvrt u Pragu, smještena na lijevoj obali rijeke Vltave. Ova povijesna četvrt obiluje prekrasnim baroknim zgradama, slikovitim uličicama i atraktivnim znamenitostima.

Kroz Thunovsku ulicu nastavljam prema Karlovom mostu.

Jedinstvena atmosfera, prepoznatljiva ljepota i šarm ovog područja, privlače pažnju mnogobrojnim posjetiteljima. 

 Stare zgrade, različitih arhitektonskih stilova koje su oblikovale ovaj predivni grad, nezaobilazno su odredište zaljubljenika u arhitekturu i stare gradske jezgre.

Gradska vreva

Polako ali sigurno, kroz gradsku vrevu, dolazim do svoje završne destinacije za ovaj putopis.

Put me vodi kroz slikovite uličice i prolaze koje obiluju prodavaonicama suvenira, umjetničkim galerijama i mnoštvom kafića.

Sve je ispunjeno živahnom atmosferom i zvukom smijeha turista i lokalnih stanovnika.

Jedino u Pragu mogu uživati u gužvi na ulicama…

Karlov most

Karlov most, čuvena renesansna građevina koja povezuje obale rijeke Vltave u Pragu, sa svojim impresivnim srednjovjekovnim arhitektonskim stilom i bogatom poviješću, predstavlja neizostavan simbol ovog prekrasnog grada.

Izgradnja mosta započela je 1357. godine po nalogu češkog kralja Karla IV. i trajala je gotovo tri desetljeća. Most je prvobitno nazvan “Kamenný most” ili “Kameni most”, jer je izgrađen od kamena.

A danas nosi ime češkog kralja Karla IV., koji je započeo njegovu izgradnju u 14. stoljeću.

Sa svojih gotovo 520 metara duljine, prekriven je brojnim kamenim stupovima i skulpturama koje privlače pažnju svakog prolaznika.

Sveci na mostu

Karlov most je poznat i po svojim skulpturama svetaca koje stoje duž mosta. Te skulpture su dodane tijekom 17. i 18. stoljeća i predstavljaju remek-djela češke barokne skulpture. Među najpoznatijim skulpturama su ona svetog Ivana Nepomuka, zaštitnika od utapanja, koja se nalazi na sredini mosta. Prema legendi, dodirivanje njenog bronzanog reljefa donosi sreću i osigurava povratak u Prag.

Prag.eu

Mala Strana Tower

Za kraj obilaska Praga, popeo sam se na Mostovsku kulu s koje se pruža nezaboravan pogled na most i panoramu grada uz rijeku. Izgrađena u 15. stoljeću kao obrambeni toranj kako bi se osigurala sigurnost mosta i pristupa gradu.

Visoka je oko 43 metra i svojim impozantnim izgledom dominira okolinom. Izgrađena je od kamena i ima četiri kata, sastavljena od gotičkih lukova i stilskih elemenata karakterističnih za srednjovjekovnu arhitekturu.

Tijekom svoje povijesti, Mostovska kula je imala različite namjene. Služila je kao stražarnica, zatvor i carinska postaja. Također je igrala važnu ulogu u obrani mosta tijekom različitih sukoba i ratova koji su zahvatili Prag.

Kamo dalje?

Ja prvo idem na pivo, pa se onda negdje izgubiti. 

Prag je grad koji oduzima dah svojom ljepotom, poviješću i kulturom. Neka vas njegove ulice, mostovi i znamenitosti vode na putovanje kroz vrijeme i ostave neizbrisiv trag u vašem sjećanju. Uživajte u svakom trenutku i dopustite da vas Prag obgrli svojom jedinstvenom čarolijom.

Kamo dalje? Putovanje se nastavlja, a svaki korak otkriva nove priče i doživljaje. Uzmite Prag u svoje srce i ponesite njegov duh sa sobom dok nastavljate istraživati svijet.

Karlov most i Mostovska kula - Video razglednica

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti