Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Aix-en-Provence - Šarm Provanse, Francuska

Aix-en-Provence - Šarm Provanse, Francuska

👁️ Ova razglednica pregledana je 125 puta

Šarm Provanse

Umoren od cjelodnevnog putovanja, dolazim u Provansu u popodnevnim satima, bez velikih očekivanja. Iako bih najradije odmah otišao do hotela, jer ujutro nastavljam istom dinamikom, prva večernja svjetla restorana i obližnjih štandova raznose moj umor. Mirna večer podsjeća me da sam noćna ptica. Šarm Provansa osvaja me na prvu.

Grad fontana, zelenila i ludila

Aix-en-Provence, zvan i grad fontana i zelenila, odjekuje opuštenom atmosferom nekadašnjeg glavnog grada Provance. Njegov stari grad, srce bogate kulture i povijesti, dom je predivnih trgova i tržnica, vrhunskih vina, te izvrsnih sireva i pršuta.

Blizu Marseillea, ovaj “mali Pariz” predstavlja kulturno bogatstvo regije, s tradicijom vinogradarstva dugom preko 2600 godina, čime se Provansa diči kao najstarija vinska regija u Francuskoj. U svijetu slastica, posebno mjesto zauzima Calisson, tradicionalni slatkiš od marcipana, badema i voćnog sirupa, koji je pravi simbol Aix-en-Provencea.

Cours Mirabeau i Fontane Aix-en-Provence

Cours Mirabeau, srce Aix-en-Provencea, poznata je široka avenija oplemenjena povijesnom arhitekturom i živahnim kafićima. Krase ju četiri fontane, od kojih je najpoznatija Fontaine de la Rotonde iz 1860. godine, najveća je u gradu, visoka 12 metara i široka 32 metra, dominira na kraju Cours Mirabeau sa svojim statuama koje simboliziraju Pravdu, Poljoprivredu i Likovne umjetnosti, osvjetljava se noću predstavljajući jednu od najprepoznatljivijih znamenitosti Aixa. 

Ostale fontane uključuju Fontaine des Neuf Canons, Fontaine Moussue, koja je jedina u Aixu napajana termalnim izvorom, i Fontaine du Roi René, s kipom kralja Renéa koji drži grozdove muškata. Osim navedenih fontana, Aix-en-Provence je dom mnogim drugim izvanrednim vodenim djelima. Svaka fontana ima svoju jedinstvenu priču i doprinos gradskom ambijentu, od onih koje služe kao spomenici ili imaju praktičnu ulogu do onih koje su postale simbol grada.

Fontane Aix-en-Provance

Mirisi Lavande

Provansa, poznata francuska regija uz Sredozemno more, blista svojim starinskim šarmom i prirodnim ljepotama. Poznata je po mirisnim lavandama, vrhunskim vinima, bogatoj gastronomiji i očaravajućoj arhitekturi. Ovaj slikoviti kutak Francuske, gdje se suvremeni razvoj susreće s očuvanjem tradicije, nadahnuo je mnoge umjetnike svojom neodoljivom ljepotom.

Vincent Van Gogh

U psihijatrijskoj bolnici koja još uvijek postoji, čuveni slikar, Vincent Van Gogh je dobrovoljno interniran na godinu dana, duboko uronjen u svoju umjetnost i borbu s vlastitim umom.

“Uložio sam svoje srce i dušu u umjetnost, izgubio svoj um u procesu”, rekao je Van Gogh, istražujući tanku liniju između genijalnosti i ludila – rekao je i nije pogriješio. 

Vincent van Gogh bojao se ludosti, no istovremeno se konstantno pitao je li ona neodvojiv dio njegovog umjetničkog genija. U to su vrijeme mnogi vjerovali da s određenim stupnjem ludila dolazi i sposobnost da se bude kreativniji i da se ima pristup većim istinama. Njegov boravak u Provansi krajem 1880-ih otvara prozor u razumijevanje konteksta njegovih djela. Obilazak provansalskih lavandinih polja danas nudi uvid u mjesta koja su inspirirala mnoge Van Goghove slike, povezujući nas s njegovim životom i radom u ovoj regiji.

Nostradamus

Nostradamus je još jedna ikona ovog kraja. Rođen u Saint-Rémy-de-Provence, bio je renesansni liječnik i prorok čija je zbirka stihova “Proročanstva” postala legendarna. Zagonetni stihovi Nostradamusa, pisani na više jezika, obuhvaćali su širok spektar predviđanja. Ova metoda pisanja nije samo odražavala njegovu erudiciju, već je i funkcionirala kao sredstvo zaštite. Dvosmislenost i slojevitost stihova omogućavale su Nostradamusu da iznosi svoje vizije bez izravnog izazivanja autoriteta svojeg doba, čime je izbjegavao optužbe za vještičarenje koje su u to vrijeme bile uobičajene za one koji su tvrdili da imaju nadnaravne sposobnosti ili znanja. 

Nostradamusova proročka djela odražavaju duboku povezanost s duhom Provansa, regije bogate poviješću i misticizmom, čineći ga trajnim simbolom ovog fascinantnog dijela Francuske.

Što vidjeti u Aix-en-Provence

  1. Glavna avenija grada, Cours Mirabeau, prepuna je elegantnih kafića, restorana, trgovina i cvjećarnica. Ovo je odlično mjesto za šetnju i uživanje u atmosferi grada.

  2. Fontana Rotonda (La Rotonde): Ova prekrasna fontana s tri kruga nalazi se na trgu Cours Mirabeau i jedan je od simbola grada.

  3. Cathédrale Saint-Sauveur: Ova katedrala datira iz 5. stoljeća, a izgrađena je na ostacima antičkog rimskog hrama.

  4. Zatim, Atelier Cézanne, Muzej Granet, Park Jourdan, Hotel de Ville (Gradska vijećnica), Pavillon de Vendôme i gradska tržnica.- 

Na kraju dana

Kako dan u Provansi polako prelazi u noć, osjećam mir koji dolazi s umorom, ali i s osjećajem zadovoljstva. Provedeni trenuci u ovoj čarobnoj regiji ostavljaju dubok trag u meni, podsjećajući me na bogatstvo jednostavnih užitaka i ljepotu koja nas okružuje. Na kraju dana, u srcu Provanse, pronalazim ne samo odmor nego i duboku zahvalnost za sve što sam doživio.

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti