Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Riječki karneval

Rijeka, Karneval 2020 - Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 260 puta

Veljača je. Naizgled dosadan i hladan mjesec, smješten na ničijoj zemlji negdje između zime i proljeća, koji čeka da prođe… Da li je uistinu tako? Pa možda u većini zemlje i je, ali dok ostatak Hrvatske za buđenje čeka ožujak ili travanj, u Rijeci se odvija nešto posebno! 

Peto godišnje doba

Najveći i najpoznatiji javni događaj na području Kvarnera, izrastao na tradiciji primorske regije, poznat je kao peto riječko godišnje doba! Rijedak spoj različitih karnevalskih tradicija – stoljetnih domaćih karnevalskih običaja, uz utjecaj venecijanskih i austrijskih karnevalskih posebnosti. Karneval je kao takav prepoznat i izvan granica naše zemlje, te je tako uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), dok ga je Sunday Times uvrstio među 24 najegzotičnija događaja u svijetu. 

Idemo?

“Za Riječane karneval nije samo maska na licu – to je način života, to je peto riječko godišnje doba!”

Grad Rijeka

Dakle, grad Rijeka je najveća hrvatska luka i treći grad po veličini u Hrvatskoj te sjedište Primorsko-goranske županije. Za vrijeme Austro-Ugarske monarhije zbog idealnog zemljopisnog položaja i dubine mora u Kvarnerskom zaljevu, Rijeka je bila jedna od najvećih europskih luka i moćno industrijsko središte. Poslije raspada Austro-Ugarske monarhije 1918 god. grad je došao pod upravu Italije. Poslije završetka II. svj. rata 1946. god. po Pariškome mirovnom ugovoru dolazi pod upravu Jugoslavije, a ustavnom odlukom kojom je Hrvatska proglašena samostalnom državom 1991. god. grad je postao dio republike Hrvatske. Početkom devedesetih godina 20. stoljeća dolazi do naglog smanjenja lučkog prometa, pa se Rijeka počinje okretati razvoju turizma i uslužnog sektora

  Rijeka je poznata i po svojim klubovima, te rock glazbi koju je počela svirati gotovo paralelno s ostatkom svijeta. Danas je ovaj rokerski grad poznat i kao grad ljubavi i tolerancije, a zasluženo nosi i prestižnu titulu Europske prijestolnice kulture.

Budi što želiš

Šest stoljeća duga karnevalska tradicija u gradu Rijeci u sklopu programa Riječkog karnevala obilježava se nizom prigodnih programa. Riječki karneval tradicionalno započinje s blagdanom sv. Antona, 17. siječnja i traje sve do Pepelnice ili „čiste srijede“ (pomični blagdan). Kako je najavljeno, od prvog dana Riječkog karnevala, njeguje se slogan “Budi što želiš!”.

Vrhunac karnevala su maskirane povorke koje prolaze centrom grada slobodno i bez predrasuda. U gradu koji poštuje tuđa mišljenja i ideje, ma koliko god kontroverzne bile, sloboda izražavanja dolazi do izražaja pa je zabava zagarantirana.

 

Kraljica Riječkog karnevala

Izbor kraljice Karnevala već tradicionalno je uvodna priredba Riječkog karnevala, kad maškare biraju najšarmantniju predstavnicu ženskog spola, koja će u vrijeme karnevalskih svečanosti sudjelovati u svim javnim prezentacijama Riječkog karnevala. Dodjela titule kraljice Riječkog karnevala svake godine predstavlja izazov brojnim karnevalskim skupinama koje kandidiraju svoje predstavnice za „Zlatni plašt“. Osim poznavanja karnevalske tradicije, kandidatkinje se moraju iskazati šarmom i duhovitošću, plesnim i glazbenim umijećem, a ljepota u ovom slučaju nije prednost. Kandidatkinje u dobi od 18 godina naviše, predstavnice karnevalskih grupa Primorsko-goranske županije, borit će se za laskavi naslov Kraljice Riječkog karnevala. 

Opsada grada

Neposredno prije proglašenja nove kraljice Riječkog karnevala tisuće maškaranih ljudi željno očekuje primopredaju »gradskog ključa«. Gradonačelnik Rijeke predat će ključ Meštru Karnevala i vrijeme ludila može početi. Od tog trenutka maškare će vladati gradom, a svi problemi ostati će zaboravljeni…

Međunarodna karnevalska povorka 2020

Vrhunac karnevala – početak Međunarodne karnevalske povorke, točno u podne, tradicionalno su označili gradonačelnik grada Rijeke gospodin Vojko Obersnel, Meštar Toni i ovogodišnja kraljica Riječkog karnevala Dora Pilepić, koji su prvi prošetali Korzom zajedno s riječkim mažoretkinjama i gradskom glazbom Trsat.

Sudionici

U Luku različitosti, na ovogodišnji Riječki karneval, uplovile su i brojne inozemne grupe, njih čak 23, iz Italije, Irske, Luxemburga, Njemačke, Japana, Mađarske, SAD-a, Litve, Indije, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije i BiH-a.

U rijeci šarenila našle su se zebre, horoskopski znakovi, galebovi, Robin Hood, mafija i mnogi drugi. Po gledateljima je padala kiša bombona, ukrasa i rekvizita. Pa se našao i pokoji besplatni suvenir za svakoga. Povorka je trajala satima, a posljednji su  prošli Halubajski zvončari – čuvari tradicije. 

Popis povorke (rijecki-karneval.hr)

Povorke

Povorke se kreću kružno od rive (Putnička obala), preko Delte i završavaju na Korzu. Duž ove trase postavljeno je 6 podija na kojima voditelji predstavljaju sudionike. 

Motivi koje povorke prikazuju kreću se od tradicionalnih do modernih, a dosta česta tema je i aktualna politička situacija. Običaj karnevalskog života sa povorkama i plesom njeguje se više od sto godina, a od 1982. godine održava se isto kao i danas. 

Smotru maškara gledao sam zajedno sa brojnom publikom, na prepunim riječkim ulicama sa oko 100.000 gledaoca. 

 

Dobra atmosfera

Kolone šarenila prolazile su satima, vesele i svečane, sa sudionicima koji su uživali i radovali se. Mlade i starije maškare ludirale su se, zabavljale i plesale. Dojmljiva povorka nije me ostavila ravnodušnim, od scena veseloga plesanja koje su izveli pripadnici umirovljeničkoga doma Kantrida, pa sve do najmlađih razigranih predškolskih pripadnika povorke. Kako bi vam dočarao dio riječke atmosfere, dobar dio povorke sam i snimio. Međunarodna Karnevalska smotra je ove godine bila 23.02.2020 i vjerojatno nitko među nama nije ni slutio da nam uskoro dolazi opasni virus. Na sreću  Rijeka se u nezaboravnoj karnevalskoj atmosferi naplesala za slijedećih godinu dana.

Fajrunt

Ključevi grada vraćeni su u ruke gradonačelnika grada Rijeke, sve do druge godine i novog maškaranog ludila. Uputio sam se doma, a za one koji su ostali na Korzu i nakon Međunarodne karnevalske povorke, atmosferu je održavao vatromet i dobra muzika, po kojoj je Rijeka i poznata.

Uživajte u video prilogu!

Galerija fotografija - Riječki Karneval 2020

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti