Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Paklenica - Nacionalni park Južni Velebit 4

Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 352 puta

Aktivni odmor

Za razliku od standardnog okupljanja ekipe uz roštilj i pivo, ovog puta pokušali smo organizirati druženje uz aktivni odmor. Lokacija na kojoj ćemo najbolje iskoristiti dogovoreni vikend nalazila se u kanjonima okomito urezanim u južne padine Velebita – Nacionalni park Paklenica. 

Nacionalni Park Paklenica
Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 9

Vila Velebita

Nacionalni park Paklenica prostire se na površini od 95 km², dio je Velebita – najduže planine u Hrvatskoj, a tu se nalaze i njegovi najviši vrhovi – Vaganski vrh (1757m/nv) i Sveto brdo (1753 m/nv). 

Na relativno malom području nalazi se iznimno bogatstvo geomorfoloških pojava i oblika, raznolik biljni i životinjski svijet, atraktivni krajolici i netaknuta priroda.

Paklenicu godišnje posjeti preko 100.000 posjetitelja. Najvjerniji su penjači koje se od proljeća do jeseni može vidjeti na stijenama Paklenice, tu su i sezonski turisti koji dolaze na more a kojima Paklenica pruže idealan jednodnevni izlet za šetnju dubokim kanjonima s potocima – bujičnjacima Velika i Mala Paklenica.

Velebit Paklenica

Nacionalni park Paklenica

U izrazito bogatoj šumskoj zajednici, posebno mjesto zauzimaju šume crnog bora (Pinus nigra) po čijoj je smoli (Paklini) koja se je iz njih u prošlosti vadila Paklenica i dobila ime.

 Zbog svoje jedinstvene prirodne osnove, izuzetnih geomorfoloških oblika i veličanstvenih šuma, prostor Velike i Male Paklenice već je 1949. godine proglašen nacionalnim parkom. Osnovni razlog proglašenja ovog prostora nacionalnim parkom bila je zaštita najočuvanijeg i najvećeg šumskog kompleksa na području Dalmacije.

Bukove šume Nacionalnih parkova Paklenica i Sjeverni Velebit predstavljaju iznimno očuvane nenarušene šumske ekosustave kojima je dugogodišnja zaštita osigurala izvornost i cjelovitost. Važno su utočište brojnim vrstama, od kojih su neke, poput medvjeda, risa, vuka, djetlovki, jelenka, strizibuba, te božikovine, božura ili šumskih orhideja, ugrožene na svjetskoj razini.

 Tako su Bukove šume Nacionalnog parka Paklenica i Nacionalnog Parka Sjeverni Velebit 7. srpnja 2017. godine uvrštene i na UNESCO-v Popis svjetske baštine.

Nacionalni Park Paklenica
Nacionalni Park Paklenica

Penjački raj

Kanjon Velike Paklenice najpoznatije je penjalište u Hrvatskoj koje privlači penjače iz cijele Europe. 

Posebnu čar ovim penjalištu daju 400 metara visoke stijene kanjona ispod kojih teče potok Velika Paklenica.

Danas na pakleničkom penjalištu, koje je uređeno u karbonatnim stijenama,  postoji oko 590 opremljenih i uređenih smjerova različitih težina i dužina (ocjene od 3 do 9a), pa svaki penjač može pronaći ponešto za svoj užitak.

Najveći broj kratkih sportskih smjerova nalazi se u Klancima, najužem dijelu kanjona Velike Paklenice, koji su zbog laganog pristupa pogodni i penjačima s malom djecom.
Za penjanje u zimskim mjesecima posebno je zanimljiv i pogodan sektor Crljenica.

Paklenica ima i 150 kilometara planinarskih putova te 115 jama i špilja.

Anića kuk

Najpoznatija stijena za penjanje u Paklenici je Anića kuk, u kojemu se nalaze i do 350 m dugi smjerovi različitog karaktera, od neopremljenih, preko tehničkih do modernih dugih sportskih smjerova. Na samom penjalištu možete iznajmiti i kompletnu penjačku opremu.

Anića kuk Paklenica

Planinarenje

Dogovor za prvi dan okupljanja bio je planinarski pohod na Badanj bez obzira na vrijeme, zatim roštilj po povratku.

Badanj je 1.638 metara visok vrh u južnom dijelu Velebita na putu s ličke strane od Medaka preko zaravni Struga, prema kanjonu Velike Paklenice ili prema visoravni Velikom Rujnu i morskoj obali Jadrana. 

Planirana ruta bila je Mali Vaganac – V. Rujno – Struge – Badanj – Struge – V. Rujno – Mali Vaganac.

Krenuli smo rano ujutro nadajući se dobrom vremenu i zubatom jesenjem suncu. Uspinjući se kamenim putevima sve više je prevladavala kiša koju je pratio hladan vjetar, a mokre kamene gromade od kojih se sastojao put bile su prevelika prepreka za one u slabijoj formi.

Stali smo prije dolaska na Veliko Rujno kako bi pričekali ostale. Bilo je jasno da zbog lošeg vremena postoje samo dvije opcije – odustati ili nastaviti dalje bez stajanja. Iako smo planirali da oni koji se ne uspiju popeti do samoga vrha pričekaju kod planinarskog doma Struge, do doma je trebalo hodati još nekoliko sati. Loše vrijeme je negativno utjecalo na motivaciju, za razliku od ideje da se ionako netko treba vratiti i pripremiti meso za roštilj.

Pola ekipe je otpalo a kiša je stala.

Mali Vaganac - V. Rujno - Struge - Badanj - PD Paklenica
Veliko Rujno
Planinarsko sklonište struge

Planinarsko sklonište Struge

Kod planinarskog skloništa Struge ugrijala nas je peć koju su ložila tri planinara koja smo tamo zatekli.

Zamezili smo, presvukli se i ostavili višak opreme u skloništu pa se uputili na osvajanje Badnja. 

Sve strmiji i strmiji put naizgled je beskonačno nestajao u sivilo.

Iako je puhao vjetar, a kiša se ledila hvatajući se za travu koja nam je otežavala uspon, nitko više nije odustao.

Badanj uspon
Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 10

Badanj

Vrh je bio u oblaku i okovan ledom, nažalost nismo uživali u pogledu na Liku i Velebit ali i ovakvo jedinstveno iskustvo je posebno.

Slikali smo se kod kamena na kojem se nalazi križ i oznake vrha pa krenuli nazad…

Promijenili smo rutu povratka preko planinarskog doma Paklenica gdje smo uzeli kratak odmor, pa do kanjona kod ulaza u  NP Paklenica gdje nas je već ulovio mrak, uz potok Velika Paklenica spustili smo se do izlaza. 

Kako je ekipa koja je pripremala roštilj već bila dobro “zagrijana” nismo ih zvali da nas pokupe autima nego smo produžili skroz do apartmana… Ukupna dionica koju smo taj dan prošli bila je oko 35 kilometara.

Tuširanje roštilj i pivo sjeli su kao nikad. – Video uspona u nastavku…

Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 11

Video razglednica 🏔️ BADANJ - 1638m 🍂 Južni Velebit - [4K]

Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 12

Dobro Jutro

Drugi dan oni koji nisu previše zaružili, spustili su se do mora na kavu, a zatim smo nakon doručka svi zajedno krenuli do planinarskog doma Paklenica klancem kojim smo se jučer vratili, a koji je poslužio i kao kulisa Američkog Divljeg zapada u filmovima o vrlo popularnom Indijanskom poglavici – Winnetou…

Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 13

Glavni ulaz

Do glavnog ulaza u Nacionalni park Paklenica lako ćete stići automobilom. U recepciji na ulazu možete kupiti jednodnevne ili višednevne ulaznice za posjet Parku kao i parkirnu kartu ako ulazite automobilom.
Od recepcije vodi asfaltna cesta 2 km u kanjon Velike Paklenice do glavnog parkirališta, a nedaleko od recepcije počinje i pješačka staza Pjeskarica koja također vodi u kanjon Velike Paklenice.

Cijene ulaznica i ostalih usluga pogledajte na službenim stranicama Paklenice:  cjenik

Nacionalni Park Paklenica
Planinarski dom Paklenica

Planinarski dom Paklenica

Od parkinga do planinarskog doma Paklenica možete jedino pješice. Uz uglavnom kamenu stazu i kamene stepenice, cijelim putem teče potok na kojem se nalazi nekoliko manjih slapova, mostova i mlinova. Od ugostiteljskih objekata tu su Lugarnica i planinarski dom Paklenica. Staza je duga 6 kilometara, a do doma vam je potrebno 2 sata i dobra obuća.

Boje jeseni

Sunce koje se probija kroz zlatno lišće i šum bistre Paklenice savršena su kombinacija za jesenju šetnju i završetak dobro iskorištenog vikenda.

Nacionalni park Paklenica - Južni Velebit, Hrvatska 14

Video razglednica 🌄 NP Paklenica - 4K - Croatia 🏕️

Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti