Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Šibenik - Krešimirov grad, Hrvatska

Šibenik - Krešimirov grad, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 194 puta

Nakon Zadra koji je nadmašio moja očekivanja, prepun dojmova, nastavljam svoje putovanje Jadranskom obalom prema Splitu. Putovanje koje bi bilo prejednostavno da se tu negdje na pola puta na nalazi kraljevski grad…

Preblizu sam i privlači me kao magnet…

Iako znam da ću biti umoran i iscrpljen jer slijedi još jedna duga šetnja, znam da ću na kraju dana biti zadovoljan i zaspati snom pravednika…

O Šibeniku

Šibenik je jedan od najstarijih hrvatskih gradova na Jadranu, glavni grad te kulturno, obrazovno, upravno i gospodarsko središte Šibensko-kninske županije.  Po prvi se put spominje 1066. godine u povelji kralja Petra Krešimira IV., zbog čega se često naziva i Krešimirovim gradom. Službeni status grada koji dobiva u 13. stoljeću glavni je razlog početka gradnje njegovog glavnog simbola, katedrala Sv.Jakova, čuvene građevine uvrštene na UNESCO-ov popis spomeničke baštine. 

Obala

Obalno područje Šibensko-kninske županije ima mnoštvo prekrasnih plaža, veliki broj prelijepih primorskih odmarališta, nevjerojatno kulturno nasljeđe iz antičkih i srednjovjekovnih vremena te idiličan krajolik koji odiše svom veličinom i ljepotom prirode. Obala je vrlo razvedena i puna malih uvala i zaljeva koji djeluju poput mirnih oaza, a izravno je povezana s brdovitim zaleđem, ima očaravajuće nacionalne parkove i parkove prirode te lijepe obližnje otoke.

Plaža Banj

Ovo je najpoznatija šljunčana plaža u Šibeniku s koje se pruža panoramski pogled na šibensku katedralu i sve četiri sačuvane tvrđave. Plaža s Plavom zastavom ima savršeni krajolik  i obližnji restoran Petrus koji je idealan ako želite prigristi nešto dok se opuštate pod suncem.

Šibenske lijepotice

U mnogim povijesnim bitkama četiri tvrđave štitile su grad od neprijatelja s njegove morske i kopnene strane.

Tvrđava sv. Nikole zbog koje Šibenik nikada nije napadnut s mora, tvrđava sv. Mihovila koja je najstarija od četiri gradske utvrde, tvrđava Barone podignuta pred najveći napad na Šibenik i tvrđava sv. Ivana koja bdije iznad stare šibenske gradske jezgre.

Tvrđava sv Mihovila

Zbog lokacije i lakoće pristupa, odlučio sam se za obilazak tvrđave sv. Mihovila. Smještena je u Starom gradu, najstarija je i najpoznatija srednjovjekovna tvrđava u Šibeniku. Lokalno poznata kao Tvrđava sv. Mihovila, preuređena je u vanjsku pozornicu i redovito ugošćuje renomirane hrvatske i svjetske umjetnike. Danas sam ovdje samo zbog pogleda…

Dvostruki bedem

Dvostruki gradski bedem koji se spušta s tvrđave sv. Mihovila niz strmu padinu do obale (Kvartir) i završava velikim gotičkim vratima većim je dijelom sačuvan.

Sagrađen je u prvoj polovini 15. stoljeća kao zaštićeni prolaz od mora kojim bi se u kaštel sv. Mihovila dostavila pomoć u ljudstvu, naoružanju i opremi u slučaju opsade.

Ako ste za avanturu i ne smeta vam malo viša trava, moguće je popeti se i spustiti ovim bedemima…

Katedrala sv. Jakova

Uz Šibenske tvrđave morate posjetiti i Katedralu sv. Jakova u Šibeniku koja je 2000 godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

Katedrala je jedno je od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj. Građena je više od stotinu godina, tijekom 15. i 16. stoljeća, a jedinstvena je po tome što je kompletno izgrađena od kamena i to bez korištenja vezivnog materijala.

Jeste li znali?

 Šibenik je prvi grad na svijetu koji je 1895. godine (28. 8.) dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu električnu struju. Hidroelektrana Jaruga na rijeci Krki puštena je u rad dva dana kasnije od hidroelektrane na Niagarinim slapovima u SAD-u. No Šibenčani su tog istog dana dobili struju, stanovnici Buffalla tek godinu kasnije odnosno 1896. godine.

Šibenik - Video razglednica

Kralj Petar Krešimir IV

Kralj P.Krešimir vratio je Hrvatskoj granice od Drave i Drine te omogućio slobodnu plovidbu hrvatskoj mornarici. Petar Krešimir IV,  poznatiji kao Krešimir Veliki, bio je kralj Hrvatske od 1058. do smrti 1075. Tokom njegove vladavine Hrvatska je dostigla svoj teritorijalni vrhunac. Osnovao je grad Šibenik koji se danas naziva “Krešimirov grad”.

U gradu je i spomenik kralju P.Krešimiru. Za grad Šibenik, njegove mještane i u konačnici Hrvatsku, ovaj spomenik je iznimno važan, s obzirom na važnost hrvatskog kralja za samu povijest Hrvatske.

Šibenik u domovinskom ratu

Prema knjizi generala Ademija- SAMO ISTINA- početkom rujna 1991. god Ademi je dobio zadatak osvajanja vojarni u Rogoznici kako bi se domogli teškog topničkog naoružanja. Postrojbe su spremne ali zapovjednik vojarne tada oglašava borbenu uzbunu i otvora paljbu. Ademi uzima megafon i traži od oficira da preda vojarnu ali iz vojarne nema odgovora. Tada se Ademi obraća vojnicima albanske narodnosti na albanskom jeziku i kaže  ,, Gospodo vojnici Albanci, govori vam albanac major Rahim Ademi koji je napustio fašističku vojsku. JNA nije vaša vojska. Sjetite se koliko je vaše braće i sestara poginulo 1981 god na Kosovu. Pozivam Vas da bacite oružje jer se nemate za koga boriti. U vojarni se začuje komešanje i zatim snažan glas .. ,, predajemo se svi,,.

Oba su pala

Ademi piše- ,, iz vojarne pješice odlazim u selo Zvečevo kada odjednom dva zrakoplova prelete iznad naših glava i oba raketiraju paljbeni položaj bitnice Zečevo. Zabrinut da nemamo poginulih i ranjenih hitam prema raketiranom položaju. Na sreću nemamo žrtava, avioni su promašili ciljeve za nekoliko metara. No vojnici mi kažu da su oba zrakoplova oborena. Odmah nađem strijelca na STRIJELI 2 M, bio je to Neven Livajić. Odlazim prema bunkeru gdje se nalazi top 20-3 i vojnik mi odgovara da je jedan avion on pogodio. Taj vojnik je bio Goran Pauk, kasnije šibensko-kninski župan. Tada mi priđe mladi gardist i kaže mi, ja sam snimio pad oba aviona, oba su pala. Snimatelj je bio vojnik Ivica Bilan iz Vodica.

Galerija fotografija - Šibenik - Krešimirov grad, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti