Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Split - Caar Dioklecijan, Hrvatska - Naslovna

Split - Car Dioklecijan, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 360 puta

“Da moram odabrati državu u kojoj bi živio, to bi bila Hrvatska ili južna Francuska. U kojemu bih francuskom gradu živio nikada nisam razmišljao, ali za Hrvatsku znam da bi to bio Split!”

Život na obali

Sudeći po riječima poznatog svjetskog putnika i novinara Gorana Milića, splitska klima i mentalitet dio su recepta dobitne kombinacije idealnog grada za život. Metropola na obali, najveći je grad u Dalmaciji, te po broju stanovnika i drugi najveći grad u Hrvatskoj. Poznat je po čuvenoj palači cara Dioklecijana koji je evidentno dijelio mišljenje Gorana Milića, odabravši Split da u njemu, nakon povlačenja s prijestolja, u miru provede posljednje godine svoga života.

Nema Splita do Splita

Rimski car Dioklecijan odlučio se izgraditi palaču na poluotoku blizu velikog rimskog grada Salone. Palača je polako postajala i postala grad, koji danas mami bogatom tradicijom i veličanstvenom poviješću. Zbog izvanredne očuvanosti Dioklecijanova palača i cijela povijesna jezgra Splita na spisku su svjetske baštine UNESCO – a.

Šetnjom kroz drevni grad vidljivi su svi povijesni slojevi od starog Rima, preko srednjeg vijeka do danas. Tu je naravno i bogata ponuda vrhunske gastronomije te kvalitetnih vina. Kako je i očekivati za jedan velegrad, prepun je brojnih kulturnih događanja, a sa druge pak strane, neobično je za grad veličine Splita da ima brojne plaže čistog mora – od slavnih pješčanih Bačvica do kamenih osamljenih oaza oko cijelog Marjana.

Splitska Riva

Ulazim u grad, parkiram auto na jednom od gradskih parkirališta i odlazim ravno do Rive gdje ću uz kavu pričekati vrijeme za prijavu u apartman. Kao i u Zadru, uzeo sam smještaj u starom dijelu grada jer ne planiram previše koristiti vozilo…

Split ima posebnu atmosferu začinjenu mediteranskom klimom, a najpoznatiji javni prostor Splita savršen je za društveni život od jutra do mraka. Na Splitskoj Rivi, glavnoj gradskoj šetnici uživam u suncu koje se probija kroz palme, gledajući valove…

Vrijeme je za jedan krug sa kamerom, pa na pivo ili sladoled. 

Povijest Splita

Povijest Splita prebogata je i preburna da bi stala u nekoliko rečenica. Premda su na području Splita i ranije postojale grčke naseobine, prvim njegovim stanovnikom i osnivačem Splita ipak treba smatrati cara Dioklecijana, koji je, kao što sam već spomenuo, na poluotoku u blizini velikog grada Salone 293. godine poslije Krista počeo graditi raskošnu carsku palaču. Burnim stoljećima nakon toga nastao je grad, začet kada su prema Palači pobjegli stanovnici Salone pred navalom Avara i Slavena.

Smjenjivale su se potom u gradu koji je rastao izvan zidina palače mnoge vlasti, od hrvatskih kraljeva u 10. stoljeću, preko mađarske i mletačke administracije, do francuskih vladara i Austro-ugarske monarhije. Moderno doba i 20. stoljeće Split su “premještali” iz kraljevine Jugoslavije, pa talijanske i njemačke okupacije u Drugom svjetskom ratu do Jugoslavije, sve do današnjih dana života u slobodnoj i samostalnoj Hrvatskoj, članici Europske unije.

Istražiti Split u 1 dan

Za razgledavanje Splita imam samo jedan dan, već sutra putujem dalje. Naravno da to nije dovoljno vremena za detaljan obilazak cijeloga grada, ali u Splitu sam već bio, pa otprilike znam što mogu obići. Ako se nađete u sličnoj situaciji, moja preporuka je da laganom šetnjom obiđete staru jezgru grada gdje se nalaze sve značajnije atrakcije i da svratite do legendarnih Bačvica. Ako vam ostane snage i viška vremena prošetajte i  Marijanom.

Dioklecijanova palača

Od Rive do Dioklecijanove palače najbolje je doći prolazom kroz Mjedena vrata koja vode u podrume palače. Poprijeko podruma prolazi hodnik koji vodi do  Sv. Dujma (“Peristil”). Palača je je jedan od najbolje sačuvanih spomenika rimskoga graditeljstva na svijetu. Careva je palača bila sagrađena kao spoj luksuzne vile – ljetnikovca i rimskog vojničkog logora (castruma), podijeljenoga na četiri dijela dvjema glavnim ulicama. 

 Južni dio Palače bio je u toj shemi predviđen za cara, njegov stan i odgovarajući državni i vjerski ceremonijal, dok je sjeverni bio za carsku stražu – vojsku, poslugu, za spremišta i slično. Palača je pravokutna građevina (oko 215 x 180 metara).  Tijekom stoljeća stanovnici palače, a potom i građani Splita adaptirali su te prostore za sebi odgovarajuće potrebe, pa su tako i zgrade u unutrašnjosti i vanjski zidovi s kulama uvelike promijenili prvobitni izgled, no obrisi carske palače i dalje su vrlo vidljivi.

Peristil

Peristil je kao središnji trg Palače, smješten u dijelu u kojem je bilo izgrađeno nekoliko hramova, bio namijenjen caru Dioklecijanu, slavljenog kao živi sin Jupiterov. Car se pojavljivao pod lukom središnjeg dijela, podanici su mu pristupali, klečeći mu ljubili skute njegova grimiznog plašta, ili pred njim padali ničice, ležeći cijelim tijelom na zemlji. Crvena boja granitnih stupova naglašava ceremonijalnu funkciju. Naime, od cara Dioklecijana purpur postaje bojom cara.  Danas ga sa zapada zatvaraju palače splitskih plemićkih obitelji Grisogono, Cipci i Skočibušić, naslonjene na njegove autentične kolone i lukove. Svojim renesansnim i gotičkim stilom gradnje i same postaju spomenicima.


Zahvaljujući svojoj jedinstvenoj ljepoti i nesvakidašnjoj akustici, Peristil je postao idealna kazališna scena, kao stvorena za operne klasike ili djela antičke literature, ali i pozornica na kojoj se odvija bogati gradski život. Nad Peristilom budno bdi 3500 godina stara i sjajno sačuvana sfinga, svjedok splitske povijesti. Zato je i papa Ivan Pavao II na tome mjestu zadivljen rekao “Bože moj, koliko li je nogu ovuda gazilo”, zato i Splićani Peristil smatraju centrom Splita i cijelog svijeta.

Izvor: VisitSplit.com

Katedrala Sv. Duje

Sa Peristila pogled vam mora pobjeći na zvonik katedrale Sv. Duje (57 m), najizvorniju dalmatinsku srednjovjekovnu građevinu. Stepenicama se možete popeti na vrh zvonika, nećete požaliti jer se sa njega pruža spektakularni pogled na cijeli Split. 

Među europskim katedralama splitska ima za sjedište mauzolej rimskog cara Dioklecijana. U njoj, na koncu drugog milenija, povijest izmiruje pogansku antičku, kršćansku srednjovjekovnu i modernu baštinu. Mauzolej cara-progonitelja kršćana postaje sredinom 7. stoljeća katedralom u kojoj su na počasnim mjestima postavljeni oltari s relikvijama Svetog Dujma.

Katedrala je, prije svega, danas liturgijsko mjesto čiji tisućljetni kontinuitet najbolje odražava svako nedjeljna misa i obnovljeni sjaj procesije o danu splitskog zaštitnika Svetog Dujma.

Zlatna vrata i Grgur Ninski

Zlatna vrata su slavna vrata Dioklecijanove palače u Splitu koja se nalaze po sredini sjevernih zidina palače. U rimsko doba kroz Zlatna vrata vodila je cesta na sjever, prema Saloni, glavnom gradu rimske provincije Dalmacije. Najraskošnije su dekorirana i druga su najbolje sačuvana vrata palače.

Nasuprot vrata stoji spomenik posvećen slavnom Grguru Ninskom, biskupu Ninske biskupije.

 Stolovao je početkom 10. stoljeća, a u povijesti je ostao upamćen kao gorljivi branitelj prava na korištenje hrvatskog jezika i pisma u služenju misa i za ostale potrebe. S vremenom je spomenik postao predmet jedne tradicije i praznovjerja – ako primite Grgura za palac i zaželite nešto, želja će vam se ispuniti. 

Idemo na Bačvice

Na Bačvice stižem rano ujutro, nema nikoga i cijelu plaža je samo moja… Bačvice su zapravo naziv stambene četvrti grada Splita, ali i ime plitke pješčane plaže, odnosno uvale po kojoj je predio poznat. Plaža je smještena nedaleko od gradske luke prema istoku te je znamenita po pješčanoj pličini koja seže više desetaka metara od plaže, kao i po lokalnoj igri, piciginu. Uvala Bačvice duga je 600 m od kojeg pješčani dio zauzima 180 m, a ostatak uvale čini betonirano šetalište.  Na području pješčane plaže Bačvice izgrađeno je moderno kupalište koje je službeno otvoreno 1919 god. i ubrzo je postalo omiljeno kupalište građana i njihovih gostiju. U uvali su izgrađeni kupališni objekti koji su danas preuređeni u ugostiteljske objekte i noćne klubove.

Split, Hajduk i Mišo Kovač

Zanimljivost za kraj…  Nogometni klub Hajduk i pjevač Mišo Kovač su sinonimi za Split. Legendarni Mate Mišo Kovač još jednom bacio je publiku u trans. I to splitsku, na koncertu 2022 god. Više od polovice prisutnih na koncert je stiglo u majicama s likom Miše Kovača koje je prošlu sezonu “patentirao” HNK Hajduk i prodao ih u gotovo stotinu tisuća primjeraka. Mišo tada govori, tako je sudbina htjela. Splićani, jeste li vi svjesni što je Hajduk, čuvajte mi ga. On živi vječno. Može gubiti prvenstvo još sto godina, a mi ćemo ga voljeti… Rijeke ljudi slijevale su se put Starog placa još od 15 sati poslijepodne. Pjevalo se i veselilo na Rivi, Pjaci, Prokurativama, Peristilu, Matejuški…

 

Galerija fotografija - Split - Car Dioklecijan, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti