Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Nin - Kraljevski grad, Croatia

Nin - Kraljevski grad, Hrvatska

👁️ Ova razglednica pregledana je 927 puta

Samo 15-ak kilometara od Zadra, na malenom otočiću kojeg s kopnom spajaju dva kamena mosta, nalazi se povijesna jezgra grada Nina u kojem možete oživjeti povijest dugu 3000 godina…

Već u 9. st. pr. Kr., ilirsko pleme Liburna utemeljilo je ovdje svoje naselje Aenonu. Ime jednog od najstarijih gradova na istočnoj obali Jadrana prvi puta spominju grčki pisci već u 4. St. pr. Kr. kao Hemionoi,  kasnije i kao Ainona. Rimljani ga zatim nazivaju Aenona, a kada ga je obnavljao Enonije Torkvat ime se piše Enona. Na posljetku ga bizantski car Konstantin Porfirogenet naziva NonaZakoračimo li i u legende, pjesnik Petar Zoranić Ninjanin, u svojem djelu “Planine” kaže:

“ZAČ SE GRAD NIN ZOVE”

Navečer u domu starca Sidmoja, Zoran je pripovjedao o svom podrijetlu i postanku grada Nina te detaljno opisao djevojku Jagu, zbog čije se neuzvraćene ljubavi i našao u planinama. Sidmoj mu obeća da će ga upoznati s jednom vilenicom koja bi ga mogla izliječiti.
Asirski kralj Nino je u Dalmaciji osnovao grad i zapovjedio da ga zovu njegovim imenom. Sve do sad zove se Nin, a latinski mu je naziv Erona, zato što ga je obnovio Enonije Torkvat.

Crkva sv. Nikole

Prije dolaska u Kraljevski grad, zastao sam kod malene Crkvice sazidane  uslojenim kamenjem na zemljanom humku koji se uzdiže iznad polja Prahulje. Crkva sv. Nikole iznimno je važna za vladare iz hrvatske dinastije i za povijest drevnog grada Nina – 

Prema narodnoj predaji, krunilo se u Ninu sedam kraljeva pa bi prigodom krunidbe okrunjeni vladar u sjajnoj pratnji dojahao do crkve sv. Nikole, gdje bi se narodu predstavio i u znak svoje kraljevske vlasti, mačem bi sa tog humka zasjekao na sve četiri strane svijeta.

Hrvatsko kraljevstvo

Hrvatsko Kraljevstvo nastalo je krunidbom prvoga hrvatskoga kralja Tomislava koji je vladao otprilike od 910. do 928. godine. Za njegovih nasljednika izbijaju dinastičke borbe, a potom slijedi mirna i čvrsta vladavina Stjepana Držislava. Zatim ponovne dinastičke borbe, te vladavina Petra Krešimira IV. i Dmitra Zvonimira.

Hrvatsko Kraljevstvo izgubilo je posljednjeg hrvatskog vladara 1097. godine kada je u bitki na planini Gvozd poginuo posljednji hrvatski kralj Petar Svačić. Unatoč tomu, Hrvatska dobiva stranog vladara tek 1102. godine kada hrvatsko plemstvo prihvaća ugarskoga kralja Kolomana za hrvatskog vladara.

Nin - Video razglednica 1/3

Knez Branimir

Prije mosta, kod glavnog ulaza u grad stoji impozantni spomenik kneza Branimira.

 Branimir je bio knez Primorske Hrvatske od 879. do oko 892. godine koji je dodatno ojačao Primorsku Hrvatsku i postigao samostalnost, kako u odnosu na Bizant, tako i u odnosu na Mlečane i već oslabjele Franke. S njime Hrvatska konačno određuje svoju budućnost u krugu zapadnih zemalja, a odlukom pape Ivana VIII. prihvaćena je i kao samostalna zemlja kršćanskoga zapada.

7. lipnja 879. godine knez Branimir od pape Ivana VIII. prima pismo koje označava formalno međunarodno priznanje Hrvatske države po prvi put u povijesti. Nin tada postaje i sjedište prve hrvatske biskupije u kojoj uz kneza Branimira stoluje i Episcopus Croatorum – prvi biskup u Hrvata. 

 U spomen na prvo priznanje hrvatske države, na ninskoj obali otkriven je čak četiri metra visok spomenik velikom hrvatskom vladaru – knezu Branimiru. Priznanje hrvatske državnosti 7. lipnja obilježava se u Ninu kao Dan grada, a u Hrvatskoj kao Dan hrvatske diplomacije.

Knez Branimir u ruci drži mač koji simbolizira križ usmjeren prema Vatikanu kao spomen na prvi blagoslov koji su Hrvati primili od Pape Ivana VIII 879 godine.

Petar Krešimir IV

Krešimirovo je vladanje zbog mnogočega značajno za našu povijest. On je obnovio jedinstvo hrvatske države. Bizant, koji je tada ratovao u Aziji s Turcima Seldžucima, a u južnoj Italiji s Normanima, predao je Krešimiru dalmatinske gradove i otoke. Za Krešimirove vladavine Hrvatska je najmoćnija i najsnažnija u svojoj povijesti. Krešimir se nazvao “kraljem Hrvatske i Dalmacije”.

Kada je u Ninu 1069. kao znak zahvale božjoj pomoći, samostanu sv. Krševana u darovao otok Maun, Krešimir je istaknuo da otok “leži u našem dalmatinskom moru”.

„Mare nostrum Croaticum“ 

Bio je to znak da su Hrvati ponovno zagospodarili Jadranskim morem.

Kraljevska plaža

Od tolike bogate povijesti zaboravljam i na ostalu turističku ponudu grada Nina, pa kad smo već kod našeg hrvatskog mora, treba spomenuti ukupnu dužinu ninskih plaža koja je čak 8000 metara. Najdulja i najpoznatija od njih je 3 kilometara duga, pješčana Kraljičina plaža uz koju je vezana i legenda.

 Suprugu prvog hrvatskog kralja Tomislava, kaže predaja, posebno je privukla njezina ljepota pa je kraljevska obitelj ondje, kad god su službeno dolazili u Nin, posjećivala ovu plažu i u njoj uživala u rijetkim opuštenijim obiteljskim trenucima. Otuda i ime plaže za koju također kažu da je izgrađena za kraljeve. U njezinoj ljepoti, zbog iznimno dugog plićaka najviše uživaju obitelji sa malom djecom, a u njezinoj se blizini nalazi i najveći poznati lokalitet ljekovitog blata u Hrvatskoj.

 

Nin - Kraljevski grad, Hrvatska 7

LJekovito blato

Duž cijele naše obale i otoka brojna su nalazišta ljekovitog blata – peloida. To je svojevrstan morski mulj koji se već tisućljećima taloži u mirnim, plitkim uvalama. Peloid je izuzetno bogat mineralima i blagotvornim organskim tvarima te se još od antičkog doba koristi u ljekovite svrhe.

Najčešće se primjenjuje za ublažavanje bolesti i ozljeda koštano-mišićnog sustava te ginekoloških, uroloških i kožnih oboljenja. Najpoznatije hrvatsko “mazalište” morskim blatom nalazi se usred Ninske lagune, tik do Kraljičine plaže. Više od pola stoljeća tamo se blato koristi sustavno, u takozvanoj ljetnoj klinici na otvorenom Odjela fizikalne medicine i rehabilitacije Opće bolnice Zadar.

Nin - naš glavni i kraljevski grad dalmatinski.

Gubitkom državne samostalnosti Nin kao i cijela Hrvatska pada pod mađarsku krunu. Za to vrijeme Nin je samostalna gradska komuna što mu potvrđuju Andrija II. 1205. godine i Bela IV. 1244. godine. Ludovik I. Anžuvinac 1371. godine održava sabor plemstva i građanstva hrvatske i Dalmacije i naziva Nin naš glavni i kraljevski grad dalmatinski.

Kralj Tomislav

Kralj Tomislav, najznačajniji okrunjeni kralj u Nin-u, bio je knez Primorske Hrvatske od oko 910. godine. Tradicionalno se smatra da je proglašen kraljem 925. godine, a vladao je bar do 928. godine. O njemu se pouzdano zna dosta malo, u usporedbi s nekim drugim ranijim i kasnijim hrvatskim vladarima.

Tomislav je vrlo popularan, kao prvi hrvatski kralj, i kao ujedinitelj Primorske s Panonskom Hrvatskom. U mnogim gradovima Hrvatske postoje trgovi i ulice s njegovim imenom, kao i spomenici, od kojih je najznačajniji onaj u Zagrebu i Livnu. Na mnogim pročeljima crkava diljem Hrvatske niču spomen-ploče s natpisom:

“Ujedinjeni i slobodni narod kralju Tomislavu ,,

Otok – stari grad Nin je malen i lako ga je obići pješice. Šetajući starom jezgrom koja je bogata zanimljivim lokacijama, imam osjećaj kao da sam u muzeju na otvorenom. Na svakom koraku može se vidjeti nešto zanimljivo…

Prva katedrala Hrvatskog naroda

Kad prijeđete gradski most i prođete kroz Donja gradska vrata stići ćete do Crkve sv. Anselma, prijašnje katedrale. Zvonik župne crkve sv. Anselma nalazi se zapadno od crkve, nekadašnje Ninske katedrale (koja se naziva i prvom katedralom hrvatskog naroda), kao samostalna građevina iz obrađenog kamena. Na strani zvonika na crkvu se naslanja pobočna kapela sv. Marcele, zvane Gospa od Zečeva.

Grgur Ninski

Jedna od najpoznatijih i najdražih legenda Ninjana, ali i svih stanovnika Hrvatske je ona o biskupu Grguru Ninskom koji je stolovao u tom gradu od 900. do 929. godine. U povijesti je bio poznat kao zagovornik staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice. Vodeću crkvenu vlast dobio je krunidbom kralja Tomislava 925. godine. S obzirom da je želio služiti bogoslužje na staroslavenskom uz uporabu glagoljice, Papa mu to nije odobrio pa je Grgur Ninski ostao bez biskupije. Jedan od tri brončanih kipova biskupa Grgura Ninskog, koje je izradio hrvatski kipar Ivan Meštrović, nalazi se pored crkve sv. Anselma. Drugi i treći kipovi su u Varaždinu i Splitu.

Legenda

Biskup Grgur Ninski, najpoznatiji od šezdeset ninskih biskupa, simbol je nacionalnog ponosa. Imao je vodeću vrhovnu crkvenu vlast u državi. Bio je na čelu Ninske crkve, što je u to doba značilo da je i na čelu cijele Hrvatske crkve.

Uz njegovo je ime vezano više legendi. Jedna od njih činjenicu da na području od crkve sv. Nikole do mjesta Privlake ne žive zmije otrovnice tumači kletvom nakon što je upravo ondje otrovnica ugrizla konja ninskog biskupa. On je tada prokleo otrovnice i rekao da ubuduće neće tamo živjeti.

Druga, ona poznatija, je legenda vezana uz palac Grgura Ninskog – dotaknete li ga i u tom trenutku poželite neku želju, ona će se ostvariti…

Muzej ninskih starina

Postav muzeja izložen je u sedam zasebnih prostorija. Obuhvaćena su sva važnija povijesna razdoblja razvoja Nina, a svako od njih podijeljeno je u više tematskih cjelina te popraćeno bogatom arheološkom građom, tematskim i predmetnim legendama, rekonstrukcijama, maketama, fotografijama i tlorisima.

Condura Croatica

Najvredniji nalazi koji se čuvaju u Muzeju ninskih starina su dva originalna starohrvatska broda iz 11. st, poznata pod imenom Condura Croatica. Pored njih se nalazi replika dijela broda Serilia Liburnica iz 1. st., kopija krstionice kneza Višeslava, zatim mnogobrojni ostaci materijalne kulture iz prapovijesnoga, rimskog, starokršćanskog i starohrvatskog života Nina.

Muzej ninskih starina

Višeslavova krstionica

“Ovaj izvor, naime, prima slabe da ih učini prosvijetljenima. Ovdje se peru od svojih zločina, što su ih primili od svog prvog roditelja, da postanu kršćani spasonosno ispovijedajući vječno Trojstvo. Ovo djelo pobožno učini svećenik Ivan, u vrijeme kneza Višeslava (VUISSASCLAVO DUCI), i to u čast sv. Ivana Krstitelja, da zagovara njega i njegova štićenika.”

Knez Višeslav

Višeslavova krstionica jedini je dokaz o eventualnom Višeslavovu postojanju. Visoka je 90 cm i izrađena od jednog komada kamena. Na latinskom natpisu Višeslav je ovdje jasno nazvan „knezom“, premda nije određeno čiji je knez bio. S obzirom na to da je krstionica vjerojatno nađena u Ninu, moguće je da je bio knez u Primorskoj Hrvatskoj, ili pak u unutrašnjosti, na području Panonske Hrvatske.

Njezino datiranje i točno podrijetlo i dalje su predmetom znanstvene rasprave.

Nin - Video razglednica 3/3

Kao što sam spomenuo u početku, Nin je grad u kojem možete oživjeti povijest dugu 3000 godina i teško taj doživljaj prenijeti u samo par odlomaka… Na kraju obilaska Nina i glavne Ninske ulice, odmah pored muzeja nalazim na još jedno kulturno blago – najpoznatiji ninski građevni spomenik – Crkvu sv. Križa, sa kojom ću i zatvoriti Ninsku razglednicu…

Crkva sv. Križa

Crkva sv. Križa u Ninu, poznata i kao „najmanja katedrala na svijetu” najvredniji je sačuvani spomenik starohrvatskog crkvenog graditeljstva i jedan od ninskih simbola. Položajem i ljepotom dominira prostorom na kojem se nalazi. Izgrađena je u 9. stoljeću, u razdoblju ranog kršćanstva. Ona je jedini sakralni objekt u Ninu koji je ostao netaknut od građenja do danas. 

U doba hrvatskih vladara služila je kao dvorska kapela obližnjega kneževa dvora. Crkvica je zahvaljujući položaju prozora i kutu padanja svjetlosti, svojevrsni kalendar pa se po sunčevim zrakama može odrediti točan datum suncostaja (solsticija) i ravnodnevnice (ekvinocija), što je na prvi dan ljeta polazište održavanja zanimljive manifestacije Festivala sunca i svjetlosti.

Nin - Video razglednica 2/3

Galerija fotografija - Nin - Kraljevski grad, Hrvatska

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti