Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
Orvieto, Italy

Orvieto, Grad na vulkanskoj litici - Italija

👁️ Ova razglednica pregledana je 1066 puta

Orvieto

Na povratku iz Rima, planirano smo stali u Orvietu. Moram priznati da nikada nisam čuo za ovaj gradić i nisam znao što očekivati. Pozitivno iznenađen prekrasnom katedralom koja je dominirala trgom, kao i povorkom u srednjovjekovnim kostimima koja se odvijala na ulicama, odlučio sam ovom malenom gradu na litici posvetiti zasebnu razglednicu.

Lokacija i značaj

Orvieto je grad i središte biskupije u talijanskoj regiji Umbria, a smjestio na vrhu usamljenog brda udaljenog oko 130 km sjeverno od Rima. Parkiramo u podnožju i uspinjačom dolazimo do vrha strmine sa koje ovaj maleni gradić koji skriva bogatu kulturnu baštinu, dominira cijelim krajolikom.

Orvieto kroz povijest

1263. godine češki svećenik krenuo je u posjet papi Urbanu IV, a putem se zaustavio u obližnjoj Bolseni. Tijekom mise koju je služio, iz hostije je potekla krv te natopila tkaninu, tzv. korporal, koja se nalazila na oltaru. Na Papinu želju tkanina je donesena u Orvieto, a takva vrijedna relikvija trebala je i posebno mjesto u kojem će biti pohranjena. Na tom mjestu već se nalazila pomalo ruševna katedrala te je odlučeno da će se krenuti u izgradnju novog zdanja, impresivne katedrale kojoj se danas možemo diviti. Najupečatljiviji dio ove građevine svakako je blještavo pročelje koje podsjeća na pročelje Sienske katedrale.

Što vidjeti u Orvietu?

Nisam imao plan za Orvieto, a ni dovoljno vremena da sve obiđem. Nakon što se popnete uspinjačom do grada razgledajte utvrdu Fortezza dell’Albornoz, zatim naravno katedralu, kako izvana tako i iznutra. Gradić je povezan zanimljivim zavojitim ulicama, pa možete uživati i u šetnjii u kojoj vas očekuju predivne palače i  ckvice (posjetite crkvu San Giovenale). Razgledajte i podzemlje Orvieta – naime radi se o golemim podzemnim kompleksima koji se pružaju ispod gotovo cijeloga grada. Nije tu riječ o nekoliko hodnika ili pokoje špilje, već o pravom gradiću s više od 1200 špilja, tunela, zdenaca i ostalih djela ljudskih ruku koje su rađene u obrambene svrhe. Isplati se probati i vrhunska vina, ipak je ovo Italija.

Santa Maria Assunt - Katedrala

Najveća znamenitost Orvieta je već spomenuta katedrala Santa Maria Assunta, čija je gradnja započela 1290. godine u čast čudu iz Bolsene (nedalekog gradića). 

Gradska katedrala Orvieta jedna je od najljepših u Italiji. Iako se radi o relativno malom mjestu, Orvieto je dugo bio dio Papinske države, pa lokacija ove velebne građevine nije iznenađujuća. 
Najznačajniji umjetnički radovi nalaze se u kapelici San Brizio  a freske su uglavnom vezane uz teme apokalipse i posljednjeg suda. Korporal natopljen krvlju tijekom ‘čuda u Bolseni’, čuva se danas u kapelici Cappella del Corporale, koja je također oslikana freskama. 

Corpus Domini - Povorka

Mnoge proslave i festivali se održavaju u Italiji. Osim lokalnih proslava Dana sveca, koji se slavi skoro svuda u zemlji, postoji nekoliko drugih interesantnih događaja u kojima možete učestvovati, jer čak i manja sela u Italiji slave svoje festivale. Na otvorenom prostoru, u skoro svakom mjestu u Italiji, muzički festivali i festivali hrane su sasvim uobičajeni.

Corpus Domini je katolički praznik i slavi se dva mjeseca nakon Uskrsa svuda u zemlji. Castelrotto, u Trentino Alto Adige, ima jedan od najvećih festivala za ovu priliku. U Orvietu, velika povorka se odvija na ulicama, u kojima se više od 400 ljudi oblači u srednjovekovne kostime, a za vrijeme proslave grad je potpuno ukrašen predivnim kombinacijama cvijeća.

Ako vas zanima više, Orvieto ima i službene stranice na kojima možete pronaći dodatne informacije.

O Italiji

Turistička sezona u Italiji počinje u travnju, a srpanj je jedan od najprometnijih mjeseci. Glavni razlog je naravno odlična klima i samim time pravo vrijeme za posjet Italiji. Ako ste u potrazi za putovanjem bez velikih gradova, malena mjesta Italije predivna su i čarobna. Ukoliko ipak više uživate u znamenitostima velikih gradova, pogledajte razglednice iz Rima i Vatikana!

Orvieto - Galerija fotografija

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti