Moje Razglednice

[gttranslate]

Putopisni portal Moje Razglednice – Hrvatske povijesne ljepote i svjetske znamenitosti.

Moje Razglednice Header - Putopisni portal
078. Otoci lagune: Murano, Burano, Torcello - Italija

Otoci lagune: Murano, Burano i Torcello – Italija

👁️ Ova razglednica pregledana je 1537 puta

Iz venecijanske luke, turističkim brodićem krećem u obilazak otoka venecijanske lagune, koja se od 1987. godine nalazi se na UNESCO-vom Popisu svjetske baštine. Prije obilaska otoka Murano, Burano i Torcello, ukoliko još niste, svakako pogledajte razglednicu iz Venecije!

Venecijanska laguna

Laguna je geološki nastala negdje oko 7 000. – 6 000. godina prije Krista kada je naglo topljenje leda poplavilo ravne obale gornjeg Jadrana. Izvorno mnogi otoci lagune bili su močvarni i nepogodni za ljudsko stanovanje, ali su postupno odvodnjom i kanaliziranjem voda, isušeni i kasnije naseljeni. 

Otok stakla

Nakon križarskog pustošenja Carigrada 1204. godine, grupa carigradskih staklara našla je utočište u Veneciji. Njihovim dolaskom započinje preporod venecijanske staklarske zajednice.

U strahu od požara, jer proces izrade stakla zahtijeva visoke temperature, venecijanski dužd 1291. godine staklarske radionice seli na – Murano.

Murano

Murano – otok koji je svjetsku slavu stekao proizvodnjom stakla leži u sjevernom dijelu lagune. Nakon selidbe staklarskih radionica, ubrzo postaje sjedište staklarstva srednjovjekovne Europe.

Majstori za izradu stakla nisu smjeli napustiti Murano regiju kako bi se tehnika puhanja stakla očuvala jedino u Veneciji. Bili su imuni od kaznenog progona i imali mnoge privilegije, ali kazna za nepoštivanje zakona bila je smrt.

Na Murano otoku, u tvornici stakla, gledamo demonstraciju izrade staklenih suvenira koja je identična onoj u srednjem vijeku.  – Pogledajte video prilog!

Burano

Nakon Murana, napokon stižem do najzanimljivije stanice ovog izleta – Burana. Već iz daleka naziru se prepoznatljive šarene kuće u kojima stanuju ili ljetuju brojni umjetnici. Različite boje kuća ovog slikovitog otoka predstavljaju razne obitelji, a svaka ima obojeno pročelje upravo onako kako su to odredile gradske vlasti. Stanovnici moraju dobiti posebno odobrenje za izbor boje svoga doma!

Crkva San Martino

Osim šarenih fasada koje su tema mnogih fotografija i instagram feedova, poznat je i po svojoj crkvi San Martino i propovjedaonicom Svete Barbare. Crkvu krasi nakošeni toranj – posljedica stalnog ljuljanja otoka.

Poput Venecije ima kanale koji ga dijele na manje dijelove koji su povezani mostovima. Šetnja otokom je opuštajuća i očaravajuća.

Piazza Galuppi

Na glavnom trgu nalazi se crkva Svetog Martina i gradska vijećnica izgrađena od Istarskog kamena, a krasi ga i skulptura Baldassare Galuppi, koju je izradio poznati kipar Remigio Barbaro.

Na Galuppi trgu nalazi se i Muzej čipke – “Museo del Merletto”.

Otok čipke

Šareni otok bio je izuzetno važan u 16. stoljeću, kada su žene iz Burana počele vesti čipku. To je uskoro postao izvozni venecijanski artikl, koji se prodavao širom Europe. No već u 18. stoljeću počelo je slabiti zanimanje za tu robu. Čipkarstvo u Buranu obnovljeno je tek 1872., kada je otvorena škola čipkarstva.

Torcello

Torcello je danas mirni i rijetko naseljeni otok na sjevernom dijelu Venecijanske lagune. Nalazi se u dijelu lagune kojeg venecijanci zovu laguna morta, gdje je more izuzetno plitko i puno algi pa je plovidba postala nemoguća. Po dolasku na otok odlučio sam se upustiti u šetnju bez snimanja – luksuz koji si na putovanju rijetko kad mogu priuštiti. Ionako je teško nadmašiti šareni Burano koji izgleda vrhunski i na ovakav zimski dan.

Otoci lagune proširena su ponuda i turistička atrakcija Venecije za koje se isplati odvojiti jedan dan. Ako ste u posjetu Veneciji na kratko, izdvojite sat-dva i svratite do Burana, isplati se.

 Za kraj putovanja uzimam zasluženi odmor. Pozdrav!

 

Galerija fotografija - Otoci lagune: Murano, Burano i Torcello – Italija​

Print Friendly, PDF & Email
Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad donacijom na Patreonu! (Stvaranje novih projekata, održavanje servera i stranice bez reklama)
Become a patron at Patreon!

Leave a Comment

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

 
Scroll to Top

Kako bismo poboljšali svoje usluge, na portalu mojerazglednice.com koristimo kolačiće koji su neophodni su za uredno funkcioniranje određenih usluga (lajkanje i dijeljenje), a drugi se koriste za prikupljanje informacija o korištenju internetske stranice (statistiku), tako da stranicu možemo prilagoditi tvojim potrebama. Neki su kolačići privremeni i nestaju kad isključiš preglednik, a drugi su trajni i ostaju na tvom računalu neko vrijeme. – Polica privatnosti